• 13248389_1117233341669544_5810544223541334382_o

Viitorul este al tinerilor, adică al vostru. Eu însă propun să spunem mai de grabă că și prezentul este al tinerilor, tot al vostru. Peste 20 de ani, Tîrgu-Mureșul va fi precum cum îl visați, gândiți și planificați voi.

Ca și ajutor, noi vă vom crea în prezent un mediu care susține tinerii, în care puteți forma orașul după așteptările și dorințele voastre.

Am de făcut 10 propuneri tinerilor din Tîrgu-Mureș. Pe cea de-a unsprezecea o aștept de la voi.

Prima propunere: voi crea o posibilitate de colaborare durabilă, în cadrul căreia ne întâlnim regulat și ne putem spune reciproc așteptările (așa este cel mai corect și cel mai eficient). În acest fel conducerea orașului nu va lua decizii fără ca opinia voastră să fie luată în considerare.

Care este opinia ta legată de această propunere?

A doua propunere: vom elabora alături de voi o strategie pentru tineret, în care vom decide împreună ce este prioritar și ce este pe plan secundar. Aș dori să închei cu voi un contract social, prin care fiecare parte știe ce are de făcut, și prin asta putem privi dincolo de modul curent de gândure, limitat la cicluri de 4 ani.

Ce părere ai?

A treia propunere: vom crea un mecanism de bugetare participativă pentru tineret. Cu ajutorul acestuia putem sprijini tinerii care nu sunt membrii ai vreunor organizații, și care doresc să organizeze evenimente, au idei sau inițiative bune, însă nu au fonduri suficiente. În ce privește ideile sau inițiativele bune, voi o să decideți care să fie susținute. În alte orașe acest proiect este deja funcțional. Și voi puteți fi la fel de creativi ca și ceilalți.

Ce părere ai?

A patra propunere: doresc să vă asigur un cadru pentru însușirea unor cunoștințe și o formare care privesc dincolo de cele generale însușite în timpul școlarizării. În acest mod veți avea acces la experiențe noi de care aveți nevoie în viață, de la cariera personală, până la abilitățile de comunicare.

Care este opinia ta legată de această propunere?

A cincea propunere: voi sprijini crearea unor centre comunitare dedicate tinerilor. Acestea vor fi locuri comunitare unde vă puteți întâlni și puteți participa la o gamă largă de activități creative, vă puteți arăta talentul și dinamica din voi. În acest scop, pe lângă finanțarea locală, aș folosi Fondurile Norvegiene,  programul Erasmus + și resursele Ministerului Tineretului și Sportului. De asemenea, vom colabora cu orașe în care rețele comunitare urbane similare sunt deja funcționale, cum ar fi Torino , Kecskemét , sau chiar Salonic .

Ce părere ai?

A șasea propunere: împreună vom alege terenuri urbane, pe care le vom converti conform nevoilor voastre. Aș dori ca voi să populați spațiile deschise ale orașului și voi să decideți pentru ce anume vreți să le folosiți, iar conducerea orașului să vă sprijine în acest demers.

Ce părere ai despre asta?

A șaptea propunere: împreună cu voi vom forma o rețea de tineri voluntari în care vom implica și organizațiile care au ca activitate voluntariatul, și al căror scop este de a oferi asistență profesională.

Ce părere ai?

A opta propunere: voi sprijinii ca tinerii să se poată implica în cât mai multe proiecte academice și de mobilitate. Este important ca prin aceasta să aveți posibilitatea de a vedea lumea, de a descoperi alte locuri și de a cunoaște alți tineri, însă cel mai important este să vă întoarceți acasă, iar cele văzute și învățate să le folosiți aici în viața de zi cu zi. Pentru a realiza acest proiect, trebuie să fim parte a unor rețele ca de exemplu Serviciul European de Voluntariat sau Săptămâna Europeană a Tineretului.

Ce părere ai?

A noua propunere: voi acorda atenție sporită celor care sunteți dezavantajați într-un anumit fel. Nimeni nu va fi lăsat în urmă. Tîrgu-Mureșul este al nostru, al tuturor. În acest program de susţinere  vom implica şi organizațiile civile.

Ce părere ai?

A zecea propunere: Nu în ultimul rând, împreună cu voi vom aplica pentru titlul de Capitala Tineretului din România, pentru care apelul a fost publicat deja. La Timișoara se testează chiar acum programul, care se bazează pe experiențele proiectului Cluj-Napoca 2015, Capitală Europeană a Tineretului. În cazul în care pe 5 iunie voi câștiga alegerile locale, mă angajez ca într-o lună să elaborăm proiectul prin care – chiar dacă doar temporar, putem deveni Capitala Tineretului din România.

Ce părere ai?

A UNSPREZECEA PROPUNERE:

Această propunere vă aparține. Voi o veți scrie pentru mine. Puteți face sugestii, propuneri, observații cu ce să mai completăm cele zece puncte anterioare. Este într-adevăr important pentru tineri să aleagă să stea în Tîrgu-Mureș. Aceste propuneri, nu câte una luată separat, ci laolaltă, vor transforma orașul după preferințele voastre, pentru că acest oraș vă aparține.

Voi face acest lucru după investirea mea în calitate de primar. Voi susţine crearea unui buget local în acest scop, mă voi consulta şi cu cei care au experienţă în domeniu.  Voi crea posibilități care permit parteneriate viabile cu tinerii, prin care propunerile mai sus menționate pot fi realizate în cel mai scurt timp.