Descarcă programul electoral

 

Oraşul nostru care dispune de tradiţii variate, bogate, ascunde numeroase posibilităţi neexplorate. Putem avea aşteptări mari de la Târgu Mureş – oraşul ne îndeamnă la mai mult. Să avem un ţel comun, nu doar să supravieţuim de pe o zi pe alta, ci să trăim într-adevăr.

Pentru schimbare este nevoie de toată lumea! Eu pot să gândesc doar în echipă. Rog astfel pe toată lumea care a ales Târgu Mureşul ca şi reşedinţă şi care doreşte să facă ceva pentru această comunitate – fie că este român, maghiar sau rrom- să formăm o echipă! Este nevoie de toată lumea, pentru că doar aşa avem şanse la schimbare. Să iasă toată lumea din zona sa de confort, pentru că a venit vremea să acţionăm, să facem o schimbare. Dincolo de alianţa politică, trebuie să forjăm o alianţă civică reală, acest lucru garantează un viitor mai bun oraşului nostru. A venit vremea să votăm nu doar partide şi persoane, ci o schimbare de fond! Merită să susţinem politica, politicianul care îşi stabileşte ca şi obiectiv schimbarea şi care are şanse să îşi realizeze planurile. Este nevoie de un lider care să fie primarul tuturor târgumureşenilor, români, maghiari, rromi, care înţelege limbajul oraşului şi îl vede în perspectivă!

Suntem inima Transilvaniei şi totuşi suntem în scădere în loc să creştem ca şi număr de locuitori. Oraşul Târgu Mureş a pierdut în două decenii 25 000 de oameni, indicele de şomaj este ridicat, iar comparativ cu oraşele mari înconjurătoare salariile sunt mici. Toţi locuitorii oraşului – fie că sunt muncitori, intelectuali, antreprenori, studenţi sau pensionari – caută calea spre schimbare. Dacă ne aliem, avem toate şansele să înfăptuim acest lucru.

Vrem mai mulţi investitori, mai multe locuri de muncă, viaţă efervescentă pentru tineri, mediu curat şi sănătos, servicii mai bune de sănătate publică, transport în comun bine organizat, punctual, curat şi modern, siguranţă publică mai bună. Administraţie publică cu ghişeu unic, parcări supraterane, posibilitate civilizată de circulaţie cu bicicleta, zone verzi curate. Viitorul Târgu Mureşului necesită o soluţie reală. Cu ajutorul comunităţii voi lucra pentru un Târgu Mureş modern, atunci când voi fi ales.

Dorin Florea trebuie să plece, Târgu Mureşul are nevoie de schimbare!

Primarul a avut 15 ani la dispoziţie pentru a-şi dovedi abilitatea. Trebuie să plece, pentru că nu a reuşit acest lucru…

 

Mai multe locuri de muncă!

Antreprenorii şi firmele susţin oraşul. Noile locuri de muncă sunt garantate doar de antreprenorii locali şi de sprijinirea noilor investitori. În zona industrială a oraşului amenajăm parcul tehnologic, unde să se stabilească uzine, fabrici şi ateliere.

Bazele relaţiei oraşului cu antreprenorii din Târgu Mureş sunt reînnoite. Facem acest lucru în spiritul legii, pentru ca lucrările de utilitate publică în favoarea oraşului să nu fie efectuate de firme venite din alte oraşe, ci de cele care ocupă forţă de muncă din Târgu Mureş. Este important ca firmele locale cu potenţial de extindere să devină de importanţă regională sau naţională, să îşi plătească impozitele şi să dea naştere la noi locuri de muncă pe plan local. Vom implica antreprenorii în elaborarea strategiei de dezvoltare a oraşului. Vom înfiinţa un organ de consultare permanent al antreprenorilor şi vom lua deciziile care vizează dezvoltările economice în baza acestuia. Avem nevoie de o nouă strategie economică!

Totodată, consider că este o provocare să atragem investitorii la Târgu Mureş. În acest sens asigurăm reduceri la impozitele locale, respectiv condiţii infrastructurale corespunzătoare. Firmele care dau naştere la cel puţin 50 de locuri de muncă, vor beneficia de reducerea maximă prevăzută în codul fiscal. Punem accent mai mare pe programele naţionale de finanţare „de minimis”, în cadrul cărora sprijinim antreprize care realizează noi locuri de muncă, respectiv asigură creşterea încasărilor bugetare pe termen mediu şi lung.

Am irosit 25 de ani, timp în care populaţia din Târgu Mureş a scăzut cu mai bine de 25 000 de persoane, nu mai avem timp la dispoziţie!

Resursele financiare ale Uniunii Europene pot fi un real ajutor în lansarea economică a oraşului. Pentru absorbţia mai eficientă a fondurilor de coeziune angajăm specialişti tineri, bine pregătiţi, care să coordoneze proiectele de dezvoltare a oraşului. Am irosit ani, nu ne-am folosit de posibilităţile oferite de resursele de finanţare ale UE. Alba Iulia, având jumătate din populaţia Târgu Mureşului, a reuşit să acceseze cu succes mai multe resurse UE decât noi. Pe când la Alba Iulia finanţarea din proiecte pe cap de locuitor este de 512 euro, la Târgu Mureş este de doar 201 euro.

Universităţile (UMF, SAPIENTIA, PETRU MAIOR, UNIVERSITATEA DE ARTE) trebuie incluse în elaborarea parcului tehnologic, pentru ca studenţii să poată păşi pe piaţa de muncă cu experienţă, să nu îşi caute de lucru în străinătate, ci să rămână la Târgu Mureş. Pe lângă parcul industrial vom înfiinţa centre de inovaţie şi de cercetare, iar pentru antreprenorii începători incubatoare de afaceri.

Unul dintre motoarele economice ale oraşului ar putea fi posibilitatea oferită de Aeroportul Transilvania. În Transilvania, Târgu Mureşul dispune de cele mai bune condiţii geografice pentru construirea unui terminal Cargo (de transport marfă) şi a unui parc logistic aferent. Dezvoltarea pe termen lung ar asigura rolul strategic al oraşului în această ramură de afaceri.

De asemenea, trebuie reînfiinţată cursa Bucureşti – Târgu-Mureş. Ar fi un avantaj nu doar pentru oamenii de afaceri, investitori şi şefii de instituţii, ci şi pentru creşterea turismului în zonă. Trebuie să facem Târgu Mureşul accesibil, pentru cei care doresc să investească sau să-şi cheltuie banii aici.

Suntem conştienţi că dezvoltarea industriei este benefică comunităţii doar dacă nu dăunează mediului. Caracterul ecologic al tehnologiilor nou introduse este un factor important în alegerea şi autorizarea unităţilor industriale care doresc să se stabilească în oraş. Trebuie acordată atenţie mai mare pentru căutarea şi stabilirea în oraş a investitorilor care produc energie din deşeuri. Prin producţia biogazului putem găsi noi resurse şi pentru dezvoltarea transportului în comun şi finanţarea indirectă a acesteia.

Urbanizare şi transport în comun modern

În ultimele două decenii, populaţia oraşului a scăzut cu circa 25 000 de persoane. Unul dintre motive este că infrastructura din Târgu Mureş s-a dezvoltat insuficient. Din motive de ambiţie personală nu a luat fiinţă zonă metropolitană şi tot din acelaşi motiv nu s-a dezvoltat nici reţeaua de drumuri. Trebuie să colaborăm cu conducătorii şi locuitorii localităţilor limitrofe, pentru a găsi o soluţie pe termen lung, pentru că nu doar cei care trăiesc şi votează în Târgu Mureş sunt târgumureşeni, ci şi cei care vin din localităţile limitrofe la lucru, la teatru, la muzeu, să practice sporturi sau să  înveţe.

Voi rezolva problema circulaţiei rutiere, a parcărilor, pistelor pentru biciclişti şi centurii oraşului. Târgu Mureşul are nevoie de trei drumuri de acces: primul ar lega cartierul Tudor cu Sângeorgiul de Mureş, al doilea ar lega cartierul Tudor cu Cristeşti, iar al treilea ar lega Cristeştiul de Sângeorgiul de Mureş, (realizând o centură prin cartierul Libertăţii şi parţial prin Sâncraiu de Mureş) – şi nu trebuie tăiate nici pădurile din jurul oraşului. Considerăm că este important ca investiţiile infrastructurale din cartiere să fie împărţite proporţional pe teritoriul oraşului. Activitatea primarului trebuie să se plieze nevoilor reale, trebuie să fie primarul tuturor locuitorilor oraşului.

Într-un oraş modern există parcări subterane şi supraterane în număr suficient. Trebuie utilizate mai inteligent spaţiile care ne stau la dispoziţie. Vom construi o parcare pe mai multe nivele în spatele Teatrului Naţional, pe spaţiul din faţa Hotelului Parc şi în locul gropii care trebuie să dispară de lângă Mureş Mall. Pârâul Pocloş trebuie acoperit parţial.

După soluţionarea problemei legate de traficul rutier şi al drumurilor de acces în centrul oraşului, vom reduce treptat circulaţia rutieră.

Într-un oraş european, transportul în comun este de asemenea de nivel european. Oraşul va relua controlul şi va moderniza sistemul de transport în comun, reducând astfel circulaţia autoturismelor care sufocă oraşul.

Voi avea grijă ca locuitorii oraşului să poată ajunge la timp şi în siguranţă la locul de muncă, chiar dacă folosesc transportul în comun.

În acest sens:

(1) vom elabora un mers nou şi punctual;

(2) vom reînnoi parcul de autobuze, unde vom achiziţiona vehicule de transport în comun (city bus), care pot fi utilizate cu uşurinţă şi de persoanele cu handicap locomotor;

(3) cursele vor fi mai curate şi mai sigure;

(4) mersul autobuzelor va fi bilingv;

(5) cu ocazia zilelor oraşului şi a altor evenimente mai mari, cursele de pe principalele linii vor circula cu program prelungit.

Vehiculele de transport în comun vor dispune de o imagine unitară. Biletele şi abonamentele de autobuz vor fi unitare, interesele private ale furnizorilor nu vor prima faţă de interesul locuitorilor.

Vom introduce abonamentul anual în baza căreia Târgumureşenii vor putea utiliza transportul în comun pentru 2 lei/zi, adică preţul unei singure călătorii. Pensionarii, elevii şi studenţii îl vor putea folosi gratuit.

În vederea dezvoltării transportului în comun putem exploata calea ferată care trece prin oraş.

Voi iniţia circulaţia unor curse de interes local între aeroport şi Sângeorgiul de Mureş.

Un oraş sănătos! Târgu Mureş este oraşul parcurilor şi florilor

Sănătatea şi buna dispoziţie a târgumureşenilor sunt aspecte primordiale! Pentru a putea trăi în condiţii sănătoase, trebuie soluţionată în primul rând problema combinatului chimic Azomureş. Combinatul Azomureş, dacă poluează, oricât de puţin – trebuie închis. Susţinem în continuare iniţiativa privind referendumul din 29 noiembrie. Nu putem permite să şantajeze oraşul făcând referire la locurile de muncă!

Prin construirea drumurilor de acces şi prin transportul eficient în comun scade poluarea aerului cauzată de circulaţia rutieră. Vom trata cu o importanţă specială realizarea drumurilor pentru biciclişti. Vom valida hotărârile existente ale consiliului oraşului, însă trecute cu vederea de conducerea oraşului.

Planurile de dezvoltare sunt axate pe vehicule. Astfel, parcurile, aleile şi zonele verzi sunt neglijate. Vom extinde zonele verzi ale oraşului, astfel ca în fiecare cartier al oraşului să fie câte un „Platou Corneşti”. Coroanele copacilor nu trebuie mutilate, ci tăiate în mod corect din punct de vedere profesional.

Este nevoie de terenuri de joacă moderne şi curate, care pe lângă distracţia copiilor, corespund şi  nevoilor bebeluşilor (înfăşare, alăptare). Vom curăţa în mod regulat parcurile, spaţiile publice, respectiv le vom transforma astfel încât le poată utiliza cu uşurinţă şi persoanele cu handicap locomotor, bătrânii, cât şi mamele cu copii mici.

Căutăm un mediu corespunzător pentru realizarea parcurilor comunale, pentru cei care au câini, spaţii adecvate unde iubitorii şi posesorii de câini pot găsi  ocupaţii corespunzătoare animalului de companie; aceste spaţii pot deveni un nou loc de întâlnire pentru comunitate.

Pentru curăţenia zonelor verzi şi a spaţiilor publice vom eficientiza colectarea selectivă a deşeurilor.

Conştientizarea răspunderii faţă de mediu cuprinde şi economia de energie.  Tocmai din acest motiv voi iniţia introducerea tehnologiei LED şi pe energie solară în sistemul de iluminat public şi în instituţiile publice. Odată cu introducerea iluminatului public modern consumul de energie al oraşului şi cheltuielile pot fi reduse la circa jumătate.

Printre scopurile noastre primordiale se găsesc aşa-numitele clădiri „verzi”, sprijinirea construcţiilor şi a reînnoirii blocurilor vechi în acest sens. În funcţie de posibilităţi sprijinim investiţiile de acest gen cu reduceri de impozit.

Pentru o viaţă liniştită

Străzi sigure! Voi modifica situaţia actuală a siguranţei în public. Activitatea Poliţiei Locale trebuie eficientizată şi adusă mai aproape de cetăţeni. Rolul Poliţiei Locale este să garanteze siguranţa publică a cetăţenilor, iar nu amendarea cu scop de intimidare.

Vom extinde sistemul de camere de supraveghere a oraşului.

Administraţie transparentă!

Ajunge cu gestiunea frauduloasă a banilor noştri! Banii publici sunt ai oraşului, nu ai conducerii oraşului!

Dacă vrem ca Târgu Mureşul să devină un oraş modern, european, vom avea nevoie de fiecare leu. După alegerea mea, primul lucru va fi să fac publică situaţia financiară reală a oraşului. Fiecare cetăţean are dreptul să ştie pentru ce s-a cheltuit până acum şi pentru ce şi cum i-a fost cheltuit impozitul.

Transparenţă în administraţie! Procesele de lucru ale administraţiei locale nu vor mai fi acoperite de ceaţă. În vederea unui flux de informaţii mai eficient şi mai rapid, activitatea şedinţelor consiliului vor putea fi accesate printr-un singur click pe internet.

Puteţi urmări şedinţele consiliului prin internet, iar în vederea posibilităţii de urmărire a activităţii mele voi amplasa o cameră web şi în biroul primarului. Voi asigura oră de audienţă online şi voi îmbunătăţi administraţia online. Cu ajutorul unui software, veţi putea găsi pe site-ul primăriei, cu uşurinţă, rapid şi eficient, deciziile luate, şi de asemenea veţi găsi soluţii la problemele dvs.

Târgu Mureş, un oraş intercultural (influenţa reciprocă a culturilor)

Sunt mândru de faptul că trăim în capitala secesionismului din Transilvania. Trebuie proiectată o imagine unică a oraşului în acest sens. Trebuie să ne păstrăm valorile şi să creăm altele noi! Turismul este punctul nostru forte – oraşul nostru poate fi locaţia mai multor evenimente economice – culturale de nivel naţional şi internaţional. În acest sens trebuie construit un centru de conferinţe şi o hală, pentru că la Târgu Mureş nu există nici până în ziua de azi un centru de cumpărături şi de expoziţie.

Am restaurat grupul emblematic de clădiri ale Târgu Mureşului, Cetatea, însă trebuie să o umplem de viaţă: cu expoziţii, evenimente în aer liber de un standard ridicat, ateliere de creaţie, ofertă demnă de turiştii din ţară şi din străinătate. Prin înfiinţarea unei Direcţii Culturale a Oraşului, autoritatea locală trebuie să ia parte mai eficient în viaţa culturală a oraşului. Trebuie regândită seria de evenimente  Zilele Oraşului Târgu Mureş – oraşul merită un festival modern, de standard înalt, în locul talciocului, ceea ce ar fi de interes şi pentru locuitorii din zonă. În acest sens ar putea servi ca şi model Sibiul, cu evenimentul organizat în cadrul programului Capitala Culturală europeană.

În Târgu Mureş trăiesc şi crează numeroşi artişti talentaţi, însă sunt mulţi care au emigrat, care nu au primit sprijin în activitatea lor de creaţie. La Muzeul Judeţean Mureş implicăm de câţiva ani, în mod conştient, artiştii locali şi le oferim diverse posibilităţi în cadrul evenimentelor noastre, sau îi ajutăm în cadrul realizării expoziţiilor individuale/de grup, însă administraţia locală are la dispoziţie mult mai multe instrumente. Iniţiativele, proiectele de artă contemporană trebuie susţinute, iar exploatând resursele oraşului  trebuie ajutaţi să prindă puteri, ca să poată contribui la viaţa culturală a oraşului, la pregătirea şi angajarea tinerilor artişti.

Sistemul licitaţiilor trebuie făcut accesibil, transparent şi simplu.

Suntem atenţi la fiecare persoană, fiecare cetăţean al Târgu Mureşului! Un bun conducător al oraşului trebuie să fie atent la fiecare cetăţean! Trebuie acordată atenţie sporită la creşterea calităţii şi eficienţei serviciilor sociale existente.

O provocare a oraşului nostru este asigurarea condiţiilor de viaţă de calitate pentru vârstnici. Este nevoie de extinderea serviciilor sociale – de îngrijirea vârstnicilor la domiciliu, de realizarea centrelor de zi pentru vârstnici şi extinderea în continuare a căminului de bătrâni. Vom sprijini cluburile pensionarilor şi persoanelor singure existente, cât şi organizaţiile/instituţiile care se ocupă de vârstnici.

În privinţa persoanelor cu handicap trebuie puse în aplicare legile care îi ajută, respectiv trebuie creat un mediu unde se simt în siguranţă şi ca acasă. Accesibilitatea tuturor intrărilor în instituţii publice cât şi a trotuarelor. Toate acestea le putem realiza doar cu ajutorul organizaţiilor care se angajează la reprezentarea persoanelor vizate.

Comunităţile de rromi care trăiesc în mai multe părţi ale oraşului reprezintă o provocare din punct de vedere al integrării pentru oraş. Politica struţului nu ne este de ajutor aici. Acest lucru a condus în ultimii 25 de ani la adâncirea prăpastiei sociale, care pune în serios pericol siguranţa publică în ziua de azi şi care condamnă o proporţie semnificativă a oraşului la şomaj datorită lipsei de şcolarizare. Această problemă poate fi remediată doar printr-o strategie pe termen mediu şi lung. Unul dintre stâlpii acestei strategii este şcolarizarea, informarea şi educarea. Trebuie avută grijă specială de situaţia copiilor şi femeilor în situaţie defavorizată. Vom porni programul „Construieşte pentru tine” prin care familiile de rromi îşi vor reclădi casele cu propriile mâini din materiale de construcţii oferite în mod avantajos, creând astfel condiţii de trai moderne.

Sistemul de sprijin  al alocaţiilor sociale poate avea efect pozitiv doar dacă asigurăm plan de dezvoltare individualizat pentru cei care beneficiază de acesta, pe lângă supravegherea unui specialist.

Cred în importanţa muncii în folosul comunităţii şi în caracterul său benefic asupra individului şi comunităţii, şi voi dovedi acest lucru celor care se îndoiesc. Voi tinde ca alocaţiile sociale să scadă în fiecare domeniu, să fie extinse serviciile sociale şi să fie accesibile tuturor în mod egal.

Toată lumea are o sarcină

Organizaţiile civile sunt partenere, nu poveri de gâtul conducerii oraşului!

Voi schimba relaţia dintre administraţia locală şi organizaţiile civile, pentru că acestea au rolul de a umple golul dintre instituţiile publice şi activitatea antreprenorilor.

Organizaţiilor civile le vom asigura sedii prevăzute cu condiţii corespunzătoare, pe care le pot închiria pentru sume modice.  Vom creşte suma finanţărilor ce pot fi obţinute prin proiecte, aprecierea lor va fi una corectă.

Experienţa profesională a organizaţiilor civile, pe lângă sprijinul material şi de infrastructură, va fi folosită în scopul dezvoltării oraşului, prin realizarea unei administraţii locale umbră. Scopul acestei asocieri profesionale este să adopte atitudine în problemele care privesc oraşul şi să facă propuneri pe care le putem înainta în faţa consiliului local în formă de propuneri de hotărâre: supravegherea zonelor verzi din oraş, desfăşurarea programelor sociale şi cu rromi, sporturi de masă, programe pentru copii şi familii, programe culturale şi artistice.

În oraşul nostru bisericile au o funcţie importantă de organizare a comunităţii, susţin funcţionarea  unor instituţii educaţionale şi sociale. Administraţia locală are obligaţia de a ajuta, sprijini activităţile de acest tip. Soluţionarea problemelor imobilelor care aparţin bisericilor şi care nu au fost retrocedate vor fi tratate cu importanţă deosebită.

Târgu Mureş, inima turismului din Transilvania

Locaţia şi condiţiile oraşului nostru îl fac propice să devină centrul turismului din Transilvania!

În acest sens este nevoie în primul rând de infrastructură corespunzătoare şi de marketing eficient. Astfel, reînnoim moştenirea noastră istorică şi vom exploata la maxim obiectivele de distracţie. Vom îmbunătăţi accesul la aeroport prin calea ferată de suburbie şi cu curse mai dese de autobuz.

Vom elabora strategii turistice moderne şi eficiente. Brandul Târgu Mureş trebuie să ajungă pe harta turistică a lumii, pe portalurile de informaţii turistice şi afişajele care ajută turismul. Vom acorda atenţie sporită posibilităţilor turismului în scop  medical şi de conferinţe. Târgu Mureşul trebuie să elaboreze rapid un plan de marketing şi o imagine proprie.

Vom clădi un obiectiv de recreaţie şi wellness la Târgu Mureş, care să fie competitiv şi la nivelul Europei Centrale şi de Est, ofertă-motiv atât pentru invitaţii din ţară, cât şi pentru cei din străinătate să petreacă mai multe nopţi în oraşul nostru. Investiţia de circa 50 de milioane de euro va fi realizată prin proiecte unionale, cu sprijin din partea Guvernului, în strânsă colaborare cu agenţii de turism din oraş şi din zonă. Aquaparkul din Târgu Mureş ar ajuta la crearea a mai multe sute de locuri de muncă în mod direct, şi la mai bine de o mie de locuri de muncă în mod indirect.

Zona metropolitană garanția viitorului, Târgu Mureș în 2020

Zona metropolitană este acel proiect, care în următorul deceniu va influenţa în mod semnificativ dezvoltarea oraşului. Acest lucru trebuie realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Mureş şi localităţile limitrofe.

Târgu Mureş, citadela medicală a regiunii

Una din mărcile cele mai puternice ale oraşului nostru este medicina. Dezvoltarea continuă în domeniul medical este motivată de intervenţiile medicale inovatoare, dezvoltarea fabricilor de medicamente, dispozitivelor medicale, chiar prin finanţarea înfiinţării de noi spitale, clinici, centre de cercetare. Astfel am putea extinde în mod semnificativ serviciile medicale, totodată am asigura locuri de muncă medicilor specialişti, împiedicând emigrarea lor. Vom realiza şi finanţa programe de prevenţie şi popularizare în domeniul sănătăţii, vom acorda atenţie sporită finanţării instituţiilor care se ocupă de îngrijirea la domiciliu a bolnavilor.

Acordă-i un like oraşului!

Pentru ca Târgu Mureş să devină un oraş care poate primi lik-uri în înţelesul zilei de azi, în locul posibilităţilor omise trebuie să găsim altele noi. Putem avea aquapark, asemenea Braşovului, putem avea parcări supraterane ca şi Cluj Napoca şi putem avea transport în comun mai bun şi mai ieftin ca şi Sibiul. Putem organiza festivaluri muzicale bune, ca la Bonţida. La Târgu Mureş poate funcţiona protecţia moştenirii istorice şi turismul de calitate, la fel ca în Castelul Hunedoarei. Putem învăţa de la oraşele mari înconjurătoare, pentru că şi exemplul lor arată că este posibil.

Să ne folosim de dinamismul şi energia tinerilor! Pentru a încasa like-uri trebuie să ne folosim de şansele pe care le avem deja, însă pe care le-am neglijat.

Nu putem lăsa infrastructura sportivă să decadă. Reabilitarea patinoarelor, stadionului vechi, amenajarea pistelor pentru alergat, construirea pistelor pentru biciclişti sunt toate în beneficiul programelor familiale. Lucrările de modernizare a terenurilor de joacă trebuie continuate şi trebuie reabilitate şi cele care se află în locurile mai puţin circulate. Deşi fotbalul este fără îndoială important pentru noi toţi, trebuie regândită finanţarea echipei de fotbal. Nu trebuie desfiinţată, ci trebuie raţionalizate cheltuielile. Totodată trebuie crescută finanţarea acordată pentru sporturile de masă şi individuale.

Ştrandul 1 Mai va fi acoperit şi transformat în piscină acoperită profesională.

Vom creşte numărul obiectivelor sportive din cartiere, respectiv vom amplasa panouri de baschet şi mese de ping-pong pe terenurile de joacă. În cartiere, de exemplu în cartierul Tudor este nevoie de piscină, ca să existe posibilitatea de practicare a sporturilor atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Pădurea care trece deasupra centurii care trece prin Tudor trebuie amenajată similar Platoului Corneşti, însă ocrotind natura, cu piste de alergat, terenuri de joacă, grădină zoologică pentru animale de casă şi loc de mângâiat animale. Totodată este nevoie şi în cartierul Unirii de terenuri de joacă, de parc pentru biciclete, precum şi de spaţii unde tinerii pot practica sporturi şi se pot întâlni.

Viitorul ne aparţine: Mai multe posibilităţi tineretului

Actuala conducere a oraşului consideră că tinerii sunt o problemă, nu vorbeşte limba lor şi nu înţelege ce doresc. Ei trebuie incluşi în luarea deciziilor şi în muncă. În 20-30 de ani aceşti tineri vor conduce oraşul, iar dezvoltarea Târgu Mureşului depinde de cât investim acum în tineret.

Includem organizaţiile de tineret în luarea deciziilor şi sprijinim proiectele de autoorganizare ale tineretului. Vom elabora împreună cu ei strategia pentru tineret a oraşului, care va fi inclusă de instituţiile, organizaţiile oraşului în funcţionarea lor. Primul pas de pionierat îl putem face, însă este nevoie de acordul părinţilor, pedagogilor, instituţiilor educaţionale şi antreprenorilor.

Vom completa sistemul educaţional cu activităţi educaţionale extracuriculare, care sunt benefice şi ajută copiii în însuşirea diferitelor abilităţi. Administraţia locală are obligaţia de a proteja aceste programe, pentru că deşi nu putem schimba sistemul educaţional naţional la Târgu Mureş, putem ajuta tineretul nostru să aibă un avantaj.

Trebuie iniţiată introducerea educaţiei profesionale de calitate, competitive, corespunzătoare cererii de pe piaţa de muncă.

Suntem atenţi şi la elevi: cu finanţare pentru manuale, construirea de internate pentru studenţi (în primă fază am putea câştiga noi camere prin extinderea internatelor de pe Cornişa), respectiv am dori să stimulăm tineretul să rămână în oraşul natal şi prin introducerea sistemului de burse din partea oraşului. Trebuie exploatate şi desăvârşite relaţiile internaţionale: oraşe înfrăţite, programe de schimb, servicii de voluntariat, programe de mobilitate. Însă este inacceptabil să educăm pentru străinătate şi să exportăm studenţii. Trebuie restabilită prestanţa de altădată a educaţiei şi a studiilor universitare, pentru că educaţia este o valoare şi totodată o posibilitate.

Prin intermediul burselor de locuri de muncă şi stagiilor de practică profesională utilă şi substanţială ajutăm tinerii să îşi găsească primul lor loc de muncă. Din punctul de vedere al angajatorului, cea mai mare problemă o constituie cunoştinţele insuficiente de limbă şi lipsa experienţei. Din acest motiv este nevoie de munca voluntară, practica de specialitate şi angajarea cu normă parţială încă din timpul studiilor. Primul exemplu de urmat trebuie să fie Primăria, prin realizarea unui program de practică, care să ofere experienţă reală, utilizabilă studenţilor.

Târgu Mureşul are antreprenori recunoscuţi în aproape fiecare domeniu de specialitate. Trebuie să ne ajutăm unii pe alţii, cât şi comunitatea, să predăm aceste experienţe tinerilor, să îi îndemnăm să îşi înceapă propria antrepriză şi să îi învăţăm dragostea pentru muncă. Ei vor deveni resursa noastră de cea mai mare valoare în câţiva ani, ei vor fi garanţia viitorului nostru.

Tinerii au nevoie de locuri de distracţie unde să se simtă în siguranţă, unde pot petrece timpul liber conform cerinţelor lor, şi care sunt adaptate şi buzunarului lor. Trebuie să avem grijă de tinerii noştri, şi tocmai din acest motiv consider că programele de prevenţie sunt foarte importante, precum  şi informarea cât mai pe larg. 

Oraşul şcolilor

Viitorul unei comunităţi puternice este educaţia de înalt nivel. Voi schimba relaţia dintre primărie şi instituţiile de învăţământ ale oraşului într-una transparentă şi fluentă. Educaţia din Târgu Mureş trebuie consolidată, rearanjată la mai multe nivele. Avem rezultate pe care se poate clădi.

În domeniul educaţiei în grădiniţe şi în şcolile generale pe lângă şcolile centrale existente vom înfiinţa în fiecare cartier sistemul şcolilor generale. Educaţia profesională trebuie extinsă, trebuie înfiinţate noi centre şcolare. Finanţările pentru întreţinerea şi dezvoltarea şcolilor profesionale trebuie sporită din partea administraţiei locale. Nici o şcoală nu va fi lăsată cu geamuri sparte, pereţi dărăpănaţi, săli de clasă nemobilate, neechipate modern, terenuri de sport nemodernizate. Structura existentă a educaţiei liceale trebuie extinsă în continuare, legătura cu catedrele ale universităţilor din oraş şi din regiunea trebuie legată mai strâns, intelectualilor trebuie să li se asigure condiţiile rămânerii acasă.

Câteva sute de studenţi străini aleg universităţile din Târgu Mureş în fiecare an, însă mult mai mulţi studenţi trebuie atraşi din alte oraşe şi mai ales din Europa de Vest. Şcoala serală şi în limba maghiară, care momentan lipseşte trebuie reintrodusă cu educaţie profesională conform nevoilor pieţei. Trebuie introdusă formarea continuă şi programele de recalificare utilizând posibilităţile oferite de programele Life Long Learning (de educaţie şi formare pe întreaga viaţă) ale Uniunii Europene.

Târgu Mureşul vorbeşte şi în limba maghiară

Utilizarea limbii maghiare nu este un privilegiu, ci limba maternă a jumătate din oraş, lucru care trebuie respectat de toată lumea. Trebuie încheiată gâlceava care ţine de douăzecişicinci de ani. În primele 100 de zile de la alegerea mea vor fi amplasate denumirile bilingve ale străzilor. Voi tinde să existe şcoli, străzi care poartă nume maghiare, iar în procesul administrativ să se poată utiliza şi limba maghiară. Totodată vom amplasa şi panouri informative în limba engleză şi germană, pentru ca turiştii care vor ajunge sperăm în număr tot mai mare, să se orienteze mai uşor.

Voi ajuta angajaţii administraţiei locale ca pe lângă limba română şi maghiară, să însuşească cel puţin o limbă de circulaţie internaţională.

Vom naturaliza bilingvismul real. Pe lângă acestea trebuie asigurat bilingvismul deplin al instituţiilor care se află în subordinea primăriei (Casa de Cultură, Societatea Comercială Administrator Imobile şi Pieţe Târgu Mureş, casa de bătrâni aparţinând administraţiei locale, Universitatea Populară denumită oficial Universitatea Cultural Ştiinţifică, respectiv în şcoli).