• 2016 május 20, péntek
  • Hírek
  • ketnyelvuseg

Sántít a multikulturalitás Marosvásárhelyen. „A magyar nyelv használatára nem kiváltságként kellene tekinteni, hiszen ez a város lakosai felének anyanyelve, akiket megillet az, hogy magyarul is ki legyenek írva az utcanevek, a közterek, az intézmények elnevezései és a törvény által biztosított jogok alapján magyarul is kiszolgáljáőket a közhivatalokban” – szögezte le Soós Zoltán független polgármesterjelölt. Hangsúlyozta, véget kell vetni a több mint 15 éve húzódó vitának a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése kapcsán. A megválasztásom utáni első 100 napban kihelyezzük a kétnyelvű utcanévtáblákat.”– ígérte Soós Zoltán.

A független polgármesterjelölt kiemelte, fontosnak tartja, hogy a városban több magyar nevet viselő iskola és utca legyen, és a turisztikai tájékoztató táblákon magyarul is olvashatók legyenek az ismertető szövegek. Kifogásolta, hogy a várban kihelyezett információs táblákat még mindig nem cserélték ki, noha a polgármesteri hivatal 3 hónappal ezelőtt kézhez kapta a helyes fordításokat és ígéretet tett az új táblák kihelyezésére.

Soós Zoltán arra is kitért, tenni fog azért, hogy az ügyintézés folyamatában is használni lehessen a magyar nyelvet, és a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó intézményekben is biztosítva legyen a teljes kétnyelvűség.