Ismerj meg

Hatgyermekes családapaként az egyik legfontosabb célom, hogy itthon, városunkban jövője is legyen az utódainknak.

Soós Zoltán
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/02/triangle-gry.png

Tartson velünk Ön is.A változtatás lehetséges!

Ezért vállaltam el a polgármesterjelöltséget.
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2019/12/aktivitas-2.jpg

Hagyaték

Marosvásárhelyen születtem és nevelkedtem. Gyerekkoromat a Kövesdombon töltöttem. Kisiskolásként a 17-es Általános Iskola padjait koptattam, ezt követően a Művészeti Líceumban tanultam képzőművészetet, aztán a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban szereztem meg az érettségi diplomám. Kolozsváron éltem meg az igazi diákéveket. Tanulmányaimat a Babeş-Bolyai Tudományegyetem történelem szakán, régészetre szakosodva végeztem el. Mesteri és doktori képzésben a budapesti Közép-Európai Egyetemen részesültem, majd öt év külföldi tanulás és munkavállalás után hazatértem városomba, Marosvásárhelyre.
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2019/12/soos-muzeum.jpg

Örökség

Bár most nagycsaládos vagyok, én kis családban nőttem fel. Édesanyám gépésztechnikusként, majd könyvelőként vezette a családi életet, ő volt mindennek a lelke. Édesapám szintén gépésztechnikus volt, ő topográfusként is dolgozott. Bátyámmal sokat segítettünk neki, mi voltunk a kifutófiúk. Talán ebből is adódik az épületek iránti érdeklődésem, az örökségünk iránti szeretetem, tiszteletem. Nagy szerepe volt a neveltetésünkben nagyapámnak, aki igazi közösségi ember volt. A cukorgyárat vezette, de alpolgármester is volt. Neki sikerült igazi lokálpatriotizmust belénk oltania. Ennek köszönhetően éreztem mindig úgy, hogy a tudásom és a tapasztalatom itthon akarom kamatoztatni. Itthon van a helyem, és tenni akarok mindazért, ami Marosvásárhely.
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2019/12/aktivitas.jpg

Tapasztalat

Húsz éve dolgozom a Maros Megyei Múzeum munkatársaként, 2006-tól vagyok az intézmény vezetője. A régészet és a műemlékvédelem a szívügyem. a térség szellemi és épített örökségének ápolásáért kaptam meg 2015-ben a Magyar Állam Pro Cultura Hungarica díjat.

Marosvásárhelyen már tanácsosként is tevékenykedtem. Abban az időszakban születtek nagyon jó tanácsi határozatok. Ilyen például a 20 éve várva várt bicikliút megvalósítási terve. Megvolt a terv és anyagi keret is volt ahhoz, hogy ennek első szakasza, a központ és a Víkendtelep közötti szakaszon megvalósuljon, de mint sok minden mást, ezt a határozatot sem hajtotta végre a polgármesteri hivatal. Akkoriban szavaztunk és pályázati forrást is kaptunk a tömegközlekedés korszerűsítésére is: 100 új autóbusz vásárlására volt keret. A megvalósulás azonban itt is dugába dőlt: a városvezetés döntése miatt végül csupán 20 autóbuszt vásároltak a város kasszájából. Több jó, a város számára fontos határozat született, amelyekből végül semmi sem lett. Mert nem elég a tanács és a határozatok meghozatala. Egy vezető is kell, aki prioritásként tekint a városra.

https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2019/12/nagycsalad-sooszoli.jpg

Család

44 évesen, hatgyermekes családapaként az egyik legfontosabb célom, hogy itthon, városunkban jövője is legyen az utódainknak. Az én gyermekeimben is szeretném azt érzni, hogy nem elvágyódnak innen, hanem hazavágyódnak, ha épp nincsenek itt. Minden szülő számára cél, hogy a tapasztalatszerzés után a gyermekeik hazatérjenek, és itthon éljenek, dolgozzanak, építsenek közösséget.
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2019/12/forgatag.jpg

Identitás

Marosvásárhely számára az egyik legnagyobb feladat, hogy valóban legyen jövőkép. Egy olyan hely legyen, ahol jó a mindennapokban élni, ahol azt érezhetjük, hogy jó emberek vannak, akik közösen tudnak és akarnak tenni.

A Vásárhelyi Forgataggal talán elvetettük ennek egy kis csíráját, éppen ezért örülök, hogy a város legjelentősebb közösségösszekovácsoló rendezvényének szervezéséért én is felelek, egy rendezvényért, amely összeköt és hozzájárul identitásunk megerősítéséhez.

https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/07/torony.jpg

Erő

Erre az erőre építeni lehet. Hiszek Marosvásárhelyben, a város és a közösség erejében. Hiszek abban, hogy ennek a közösségnek van hite arra, hogy közösen a jelen részévé tegyük Bernády aranykorát. Ne a múltban éljünk, hanem a jelen és a jövő mozgasson. Hiszem, hogy összefogással győzni fogunk, és újra egy élhető várossá tesszük Marosvásárhelyt!
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/02/triangle-blue.png