Program

Legyen rend!Korszerűsítjük a közszállítást

https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/07/24-elektrobusz-1280x854.jpg

A közlekedés megszervezésében, különösen a közszállítás fejlesztésében az a szempont legyen uralkodó, hogy a város két legtávolabb eső pontja közötti távolságot a legolcsóbb, leginkább környezetkímélő és leggyorsabb módon tehessék meg a marosvásárhelyiek. E szempontok szerint kell alkalmazni a mobilitási tervben leírtakat, és ezek szerint kell Marosvásárhely tömegközlekedését is ujjászervezni.

Új buszokat helyezünk üzembe
A már elnyert Európai Uniós pályázatból új, kényelmes és környezetkímélő autóbuszokat vásárolunk. A már folyamatban lévő európai uniós pályázatnak megfelelően 47 elektromos, a helyi költségvetésből finanszírozva 41 diesel, valamint további uniós forrásokból 38 hibrid autóbuszt helyezünk üzembe 2022 végéig.

Modern buszmegállókat alakítunk ki

A buszmegállók mindegyike felújításra vagy átalakításra szorul. Eső elől menedéket biztosító, zöldtetős, modern pavilonokat helyezünk el a város területén található megállókban. Ezek a pavilonok illeszkednek a városképbe, és arra is alkalmasak lesznek, hogy javítsák Marosvásárhely levegőjének minőségét.

Buszsávokat létesítünk
A Dózsa György utcában, a December 1 sugárúton (Hosszú utca), valamint a December 22. utcában (November 7), a Pandúrok sétányán, a Maros-hídon és a Kossuth utcában lehetőség szerint buszsávokat létesítünk. Ezeken a közszállítás járművei, iskolabuszok, taxik, kerékpárok és motorkerékpárok közlekedhetnek.

Bevezetjük a digitális jegyet

Fokozatosan felszámoljuk azt a gyakorlatot, hogy az utasoknak az autóbuszon kell jegyet vásárolniuk. A gépkocsivezetőnek nem kell jegyértékesítéssel foglalkozni. Bevezetjük a digitális jegyet, melyet SMS-sel vagy applikációval lehet megvásárolni. A bérletekre online is elő lehet fizetni. A buszmegállókban jegyautomatákat helyezünk el.

Pontos és élőben követhető menetrendet alakítunk ki

Az autóbuszokat nyomkövetővel szereljük fel, így az utasok a buszmegállókban kihelyezett kijelzőkön, a későbbiekben pedig az okostelefonjaikon is követhetik az autóbuszok útját.

Kiterjesztjük a közszállítást a Metropolisz Övezet területére.

A Megyei Tanáccsal és a környező települések önkormányzataival együttműködve megteremtjük a jogi és gyakorlati feltételeit annak, hogy a városi közszállítás által kibocsátott Metropolisz bérlettel gyorsan és kényelmesen lehessen eljutni például Marosszentgyörgyről Koronkára, vagy a repülőtérről Marosvásárhelyre.

Hatástanulmányt készítünk a vasút közszállításba való bekapcsolásáról

  • Annak ellenére, hogy a Fenntartható Városi Mobilitási Terve tartalmazza a várost átszelő vasút közszállítás céljából való hasznosítását, semmilyen lépés nem történt ennek érdekében az elmúlt évtizedekben. Tanulmányt készítünk arról, hogy milyen körülmények és milyen feltételek teljesülése mellett valósítható meg az, hogy a marosvásárhelyi Közszállítási Vállalat járatokat üzemeltessen a Metropolisz Övezet területén áthaladó vasúti szakaszon.
  • Az Európai Bizottság 2021-et a Vasút Évének nyilvánította, a vasúti közlekedést pedig fenntartható, innovatív és biztonságos közlekedési módként minősítette. A 2021-2027 időszakban várhatóan szaporodni fognak az Európai Unió támogatásával megvalósuló vasútfejlesztések. A Metropolisz Övezettel közösen pályázatot nyújtunk be azokra a kiírásokra, amelyek a térségi közszállítás vasútra való kiterjesztését segítik elő.
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/02/triangle-blue.png