Rezolvarea datoriilor
În ultimele două decenii, în Târgu Mureș a devenit o practică frecventă amânarea plății datoriilor publice acumulate. Aceste sume, nefiind plătite la timp, acumulau dobânzi de la an la an, devenind în ce în ce mai costisitoare. În evidențele oficiale figurează o datorie de peste 200 de milioane de lei însă nivelul îndatoririi orașului e posibil să fie cu mult mai mare.
La numeroasele rectificări ale bugetului local din 2019, ne amintim, de exemplu, situația în care Consiliul Local a votat un credit de angajament bugetar in valoare de 800 de milioane de lei. Acesta sumă este mai mare decât dublul bugetului anual al Municipiului. A venit timpul ca Primăria să strângă cureaua.
Vom scădea cheltuielile de funcționare ale orașului!
- Vom scădea drastic cheltuielile de reprezentare ale Primăriei.
- Vom stabili limite normale pentru cheltuieli de publicitate.
- Vom renegocia contractele care se dovedesc a fi prea scumpe pentru lucrările de mentenanță.
- Vom limita călătoriile internaționale. Reprezentanții Primăriei nu vor mai putea să participe la excursii de o săptămână în Orientul îndepărtat.
Oprim risipa!
- Vom extinde posibilitatea accesărilor online a serviciilor oferite de Primărie, crescând astfel eficiența aparatului de specialitate a autorității locale.
- Vom pune capăt concertelor gratuite fără valoare artistică și fără public. Până la achitarea datoriilor publice acumulate, orașul se va limita la organizarea Zilelor Târgumureșene și a evenimentelor dedicate Crăciunului.
- Vom introduce o politică de asigurare a calității muncii pentru toți funcționarii care lucrează cu publicul.
Ne vom întinde cât ne ține plapuma!
- Vom revizui contractele încheiate fără licitație.
- Vom reanaliza contractele cu o valoare de peste 10.000 de euro.Vom anula contractele inutile, le vom revizui cele suspecte și le vom renegocia pe cele necesare.
- Vom realiza o proiecție bugetară realistă. Târgumureșenii nu se pot îndatora și mai mult.
- Vom plăti datoriile la termen. Nu vom mai tolera ca asociațiile și firme târgumureșene să aștepte luni întregi pentru a primi sumele cuvenite din concursurile de proiecte sau pentru serviciile prestate deja.
- Târgu Mureș niciodată nu a excelat la capitolul accesării fondurilor pentru proiecte pe bani europeni. Vom audita direcția responsabilă cu proiectele cu finanțare europeană iar dacă se va impune, vom reorganiza acest departament și vom introduce indicatori de performanță. Vom apela la toate liniile de finanțare europene pentru proiecte necesare dezvoltării.
- Vom construi parteneriate pentru investițiile pe care orașul nu le poate realiza pe cont propriu.
Gestionarea patrimoniului orașului
Una din consecințele proastei administrări a orașului din ultimii 20 de ani a făcut imposibilă cunoașterea reală a patrimoniului orașului, a numărului și a amplasării imobilelor date în folosință. Nu știm care sunt imobilele ce necesită reabilitare parțială sau totală sau care sunt cele sortite demolării, pentru care imobile a fost depus un proiect sau ce utilitate au diferitele clădiri.
Vom realiza inventarul bunurilor mobile și imobile ale orașului
- Fiecare bun al orașului nevalorificat corect va fi transformat într-o sursă de venit.
- Vom renegocia contractele de locațiune încheiate pentru sume sub valoarea pieței, cum ar fi spațiile din cadrul Cetății Medievale sau cele ale Casei de oaspeți din Complexul de Agrement Week-End.
Vom extinde și vom executa lucrări de mentenanță a infrastructurii de utilitate publică
Vom analiza situația actuală a infrastructurii orașului. Sistemul de apă și canalizare, iluminatul public și alimentarea cu electrică a orașului au fost realizate în urmă cu zeci sau chiar o sută de ani, pe vremea primarului Bernády György. O mare parte nu a fost proiectată pentru volumul actual de utilizare și, prin urmare, în lipsa unor lucrări permanente de mentenanță, apar din ce în ce mai des probleme în sistemele de conducte care lasă cartiere întregi fără apă potabilă perioade lungi de timp.
Vom sincroniza lucrările de infrastructură realizate de Primărie cu cele efectuate de companiile de utilitate publică
Vom pune capăt practicii instituite în oraș, aproape la nivel de lege nescrisă, unde un trotuar, o stradă sau carosabilul proaspăt reabilitat este distrus, la doar câteva săptămâni de la finalizare, pentru noi lucrări ce ar fi trebuit fi făcute anterior. Reabilitarea drumurilor și a trotuarelor precum și reabilitarea sistemelor de conducte vor fi planificate din timp fiind adaptate la nevoile reale ale locuitorilor din zona supusă reabilitării și nu la planurile sau necesarul financiar al companiilor abonate la banul public.
Vom face audit extins asupra tuturor companiilor aparținând autorității locale
- Companiile păguboase (firmele căpușă) sau care îngroașă buzunarele unor ”prieteni” le vom desființa.
- Firmelor competitive le vom stabili standarde de performanță.
Stimularea economiei
Primăria Târgu Mureș are o relație de aparentă/iluzorie cu atât cu firmele locale cât și cu cei mai importanți agenți economici. Acesta este unul din motivele principale pentru care nu s-a reușit atragerea unor investitori locali sau străini. Această relație deficitară se manifestă și în ce privește firmele târgumureșene. Nu s-au organizat dialoguri sau consultări cu reprezentanții zonei private legate de planurile de viitor ale orașului și nu s-au încurajat investițiile reale.
Ca urmare, în Târgu Mureș nu există o strategie economică pe termen mediu sau lung iar atractivitatea orașului pentru mediul de business scade constant. Suntem pe unul din ultimele locuri în lista orașelor unde să se dorească a se face investiții durabile. Lipsa specialiștilor și a forței de muncă bine-pregătită reprezintă al doilea factor ce îngreunează situația, și așa dificilă.
Vom reface relația orașului cu intreprinzătorii!
Epidemia de coronavirus a creat o situație inedită, măsurile pentru stimularea economiei devenind vitale. Deși există limitări privind modificarea sistemului de taxe locale, considerăm că reprezintă un avantaj cert pregătirea infrastructurii specifice zonei antreprenoriale iar o gândire strategică și bine organizată în scopul stimulării firmelor locale reprezintă, in acest moment, o necesitate.
Vom lua decizii împreună cu factorii economici!
Am decis să înființam un Consiliu Consultativ cu caracter permanent și apolitic, constituit din reprezentanți ai sectorului de producție, de prestare a serviciilor și din comerț. Orice decizie cu impact economic va fi dezbătută și avizată în cadrul acestui Consiliu. Astfel, Consiliul Întreprinzătorilor Târgumureșeni va avea un rol decisiv și asumat în ce privește prioritățile economice ale orașului.
Vom adapta planurile de dezvoltare ale orașului și la așteptările investitorilor!
- Planul Urbanistic General în vigoare a fost realizat în anul 2004. Din multe puncte de vedere îl putem considera învechit, neoferind soluții reale la provocările tehnologice din prezent sau cele viitoare. Noul Plan Urbanistic pe care îl vom lansa va fi sincronizat cu celelalte proiecte de dezvoltare ale orașului deja existente și va fi modelat luând în considerare așteptările investitorilor.
- Cele mai importante domenii pe care ne bazăm la actualizarea planurilor de dezvoltare urbană, sunt cele ale serviciilor medicale, turism, servicii de alimentație publică și cele hoteliere, servicii de comerț și IT (Tehnologie Informațională).
- Vom identifica zonele nefolosite sau utilizate deficitar care pot deveni baza unor investiții.
- Cu ocazia realizării planurilor de dezvoltare urbană ne propunem să realizăm și o inventariere urmată de un raport privind fiecare mp de teren din orașului, astfel încât să putem oferi firmelor, ce doresc să investească, toate informațiile relevante cu privire la zonă și la posibilitățile infrastructurii zonale.
Vom înființa Biroul Investitorilor
Vom deschide un nou birou, care va avea drept scop exclusiv, colectarea documentelor necesare pentru investiții în construcții, cu toate procedurile de avizare/aprobare și, ulterior, va ajuta în realizarea documentației necesare. Angajații biroului vor oferi firmelor care vor investi cel puțin 150.000 de euro sau care vor crea minim 10 de locuri de muncă, servicii complete de consiliere.
Vom oferi bonificații/reduceri investitorilor
Vom lansa un program de reducere a taxelor. Prin asta vom face posibil ca firmele care angajează și/sau fac investiții să beneficieze, timp de trei ani consecutiv, de o reducere a taxelor și impozitelor plătite către Primărie. Reducerile la impozitul pe clădire și teren se vor aplica astfel:
- reducere de 25% pentru firmele care investesc între 150.000 și 500.000 de euro, și creează cel puțin 10 locuri de muncă;
- reducere de 30%, pentru firmele care investesc între 500.001 și 1.000.000 de euro și creează 20 de locuri de muncă;
- reducere de 50% pentru firmele care investesc între 1.000.001 și 3.000.000 de euro și creează 50 de locuri de muncă;
- reducere de 75% pentru firmele care investesc peste 3.000.000 de euro și creează peste 100 de locuri de muncă.
Vom înființa un incubator de afaceri care va sprijini start-up-urile tinerilor intreprinzători
Pentru ajutorul start-up-urilor tinerilor intreprinzători târgumureșeni ne propunem înființarea unui incubator. Sediul acestui incubator va fi clădirea Liceului de Chimie Industrială din Târgu Mureș, căreia i se va schimba destinația in acest scop.
Mai mult, vom asigura consultanța necesara proiectelor apelând la tinerii specialiști în economie.
Vom începe construcția primului Parc tehnologic târgumureșean
Vom achiziționa fosta clădire a Fabricii de cărămidă din zona Mureșeni cu scopul de a construi primul parc tehnologic al orașului, asigurând infrastructura necesară desfășurării activităților cu caracter privat și comunitar, activități de business și inovație.
În fiecare săptămână vom organiza Târgul Produselor Locale
Vom crea posibilitatea ca produsele realizate în Târgu Mureș și în județul Mureș să fie valorificate săptămânal în centrul Municipiului. Contrar practicii de până acum, vor putea fi vândute numai produse mureșene și numai de către producători.
Vom lansa o campania de conștientizare a micilor producători ”Cumpără Local”
La nivel național produsele locale și serviciile noastre încep să câștige din ce în ce mai multă notorietate și apreciere. Vom lansa o campanie susținută de promovare pentru promovarea în rândul târgumureșenilor a diversității și calității produselor și serviciilor oferite de micii intreprinzători locali.
Vom realiza o bază de date online a meseriașilor și a firmelor locale
Vom lansa o pagină web care va conține date complete despre fiecare firmă locală. Site-ul va fi util pentru târgumureșenii care doresc rezolvarea unei probleme de zi cu zi. Astfel nu va mai fi o problemă găsirea unui specialist în diferite domenii.
Vom adapta la necesitățile comunității oferta educațională a liceelor tehnologice și a școlilor vocaționale
Vom sprijini dezvoltarea specializărilor de care are nevoie economia locală. Trebuie să redăm respectul cuvenit pentru munca cinstită!
Vom încuraja colaborarea între instituțiile de învățământ și firme
Vom identifica resurse financiare pentru bursele elevilor înscriși la învățământ dual. De asemenea, vom aplica reduceri la taxele și impozitele locale pentru firmele care oferă elevilor posibilitatea efectuării stagiilor de practică. Proiectele comune instituțiilor de învățământ cu firmele din domeniu ajută la o educație competitivă dar, în subsidiar, ajută și ca specialiștii astfel formați să aleagă să rămână.
Vom iniția organizarea unei expoziții în domeniul IT
Unul dintre atu-urile orașului este specializarea de nivel înalt în tehnologie a informației oferită de două universități târgumureșene. Există în jur de 40 de companii specializate în dezvoltarea de soft-uri în aceste domenii, firme care lucrează în special pentru piața externă dar care oferă 3000 de locuri de muncă pentru specialiștii IT. Știind că dezvoltarea domeniului înseamnă automat și dezvoltarea orașului, propunem organizarea unui târg IT împreună cu Asociația LifeTech City, a reprezentanților companiilor IT și a organizațiilor de specialitate. Târgul va putea arăta punctele forte ale acestui sector și va întări prezența orașului pe scena internațională.
Dezvoltarea orașului
Din perspectiva așezării geografice, orașul nostru se poate dezvolta doar dacă lucrează împreună cu autoritățile locale ale localităților învecinate. Cu acest scop, în 2005 a fost înființată prima zonă metropolitană din România, Zona Metropolitană Târgu Mureș. Asociația ”Zona Metropolitană Târgu Mureș” este nefuncțională, întrucât Primăria Târgu Mureș nu a participat la întâlnirile Asociației și nu și-a plătit contribuția de membru.
Astfel, Asociația nu a putut demara niciun proiect de dezvoltare a infrastructurii, așa cum au făcut alte orașe din Transilvania.
Vom face funcțională Asociația ”Zona Metropolitană Târgu Mureș”!
Încă din mandatul 2021-2027 Asociația ”Zona Metropolitană Târgu Mureș”, compusă din 14 localități, va avea posibilitatea să acceseze fondurile necesare dezvoltării infrastructurii pentru oraș si regiune. Astfel, se poate rezolva problema transportului public regional, poate fi construită centura de ocolire a Municipiului, calea ferată poate fi inclusă în transportul public zonal, rețeaua de piste de biciclete va putea fi extinsă în mod semnificativ și se vor putea construi noi atracții turistice.
Vom formula Minimul Târgumureșean
Vom crea o relație strânsă de muncă cu toți parlamentarii, senatorii și angajații instituțiilor guvernamentale, indiferent de culoarea politică din județul Mureș, pentru a crește puterea de lobby a orașului și a județului în Capitală. Construirea centurii ocolitoare a orașului, dezvoltarea aeroportului, finalizarea autostrăzii trebuie să constituie un scop strategic comun pentru fiecare politician târgumureșean.
Vom începe construcția Centurii de Ocolire a orașului pentru axa nord-vest a Târgu Mureșului
Nu mai putem aștepta finalizarea drumului de ocolire pentru zona sud-est a orașului propusă de către Guvern. Astfel, în partea de nord a râului Mureș, în zona localităților Ungheni-Nazna-Sântana de Mureș-Ernei, vom începe construcția propriei noastre centuri cu o lungime de aproximativ 25 de kilometri, cu punctul de întâlnire cu centura propusă de către Guvern situat în zona localității Ernei. Împreună cu Consiliul Județean Mureș și cu Zona Metropolitană vom demara procedurile necesare.
Vom aduce târg la Târgu Mureș
În timp ce atât numele, cât și istoria sugerează că am fost un oraș unde se desfășura un târg și se încheiau afaceri, în zilele noastre nu se mai simte acest specific. Târgu Mureș, atât din perspectiva localizării din inima Transilvaniei, cât și din punct de vedere al istoriei și tradiției, este perfect pentru a deveni un punct de referință pentru expoziții, întâlniri de afaceri și târguri. Pentru realizarea acestui deziderat este însă nevoie de o perioadă de 6-8 ani. Toți actorii importanți ai orașului, începând cu Universitățile mureșene, companiile importante prezente deja aici dar și cele noi care voi veni, specialiștii în turism și economie vor fi invitați să își aducă contribuția pentru ca Târgu Mureș să devină nu doar orașul mall-urilor, ci un centru de afaceri de talie internațională. În colaborare cu Zona Metropolitană și cu Consiliul Județean Mureș ne propunem să construim cel mai mare Centru de conferințe și evenimente din Transilvania, situat în apropierea aeroportului și a autostrăzii pentru un acces facil.
Vom extinde infrastructura stradală din Târgu Mureș
Infrastructura stradală a orașului s-a schimbat foarte puțin spre deloc, deși planurile strategice ale orașului oferă soluții clare. Situația circulației rutiere poate fi rezolvată nu numai prin construirea centurilor de ocolire a orașului, putem decongestiona aglomerația din centrul orașului prin înființarea unor porțiuni noi de drumuri care leagă diferitele cartiere. Scăderea traficului de pe str. Gheorghe Doja poate fi realizată prin prelungirea Căii Sighișoara și prin conectarea centurii ocolitoare sud-est la Autostrada Transilvaniei.
Digitalizare și Smart City
În ultimul deceniu am auzit în mod constant aceste cuvinte însă nu am putut înregistra niciun progres în acest sens. Târgu Mureș are nevoie de dezvoltarea unei rețele integrate care să interconecteze rețeaua de drumuri, transportul în comun, traficul, serviciul de energie electrică și serviciile administrative. Bazându-se pe datele colectate în timp real și continuu, acest sistem va ușura funcționarea/aprovizionarea orașului și va oferi cetățenilor accesul la informații și servicii utile. Va scădea birocrația, procedurile vor fi mai transparente și va face posibilă consultarea publicului în luarea anumitor decizii. Referindu-ne la problemele existente în prezent, de exemplu, sistemul va oferi date despre calitatea aerului, va sincroniza semafoare, va contribui la încălzirea rapidă a sălilor de clasă și doar la nevoie, va regla nivelul iluminatului public in funcție de lumina naturală, va ajuta cetățenii la plata deșeurilor menajere în funcție de greutate sau în transmiterea printr-o aplicație a informațiilor de interes public.
Vom pune la muncă Asociația Lifetech City
Asociația Lifetech City a fost înființată în 2012, cu ocazia evenimentului de lansare a conceptului Târgu Mureș Oraș Inteligent. Însă nu funcționează! Activitatea ei este invizibilă pentru târgumureșeni.
Vom iniția un audit amplu ce va cuprinde întreaga perioadă de funcționalitate pentru analizarea extinsă a activității Asociației și, în urma rezultatelor obținute, o vom reorganiza într-un mod adecvat misiunii sale. Împreună cu investitori publici și privați, cu firmele interesate și cu cetățenii, ne propunem în următorul an să organizăm studiul necesar elaborării metodologiei de dezvoltare a orașului – Târgu Mureș Smart City.
Vom dezvolta „infrastructura digitală”
- Ne propunem să amplasăm stații de încărcare pentru mijloacele de transport ecologice, acestea fiind necesare atât pentru mașinile personale cât și pentru bicicletele și trotinetele electrice.
- În cele mai aglomerate zone ale orașului vom amplasa bănci inteligente pentru a oferi posibilitatea încărcării dispozitivelor mobile precum și a scaunelor rulante electrice, băncile fiind alimentate cu ajutorul panourilor solare.
Vom începe dezvoltarea paginii și internet și a aplicației orașului
Site-ul și prezența online a Primăriei va trece printr-o transformare radicală. Vom înființa un portal informațional care va concentra în același loc toate informațiile importante legate de oraș. Acest portal va fi legat de o aplicație accesibila de pe telefonul mobil. Pe lângă rolul de informare, pe aceste două platforme se vor putea anunța rapid problemele apărute într-o anumită zonă a orașului, va permite participarea celor care doresc la luarea deciziilor administrative printr-o simpla înregistrare a unui cont al cetățeanului. De asemenea, va permite adresarea întrebărilor sau votul pentru anumite proiecte in timp real. Acest tip de interacțiune va eficientiza actul de administrație locală pe principiile transparenței.
Transparență în dezvoltarea orașului
În prezent târgumureșenii nu au posibilitatea de a cunoaște in mod real ce investiții și lucrări se derulează în orașul lor, pe ce perioadă și cum le va afectata asta viața de fiecare zi. Vom dezvolta site-ul Primăriei și aplicația aferentă pentru smartphone în așa fel încât cetățenii plătitori de taxe să poată obține toate informațiile necesare în timp util și să aibă posibilitatea de a-și putea spune opinia cu privire la lucrările de infrastructură și reamenajare ce vor fi demarate.
Vom facilita utilizatorilor să aleagă, cu ajutorul unei hărți, zona care îi interesează putând astfel să primească informații cu privire la lucrările care se execută în acea zonă, să poată vizualiza stadiul lucrării efective, termenul de executare și orice altă informație relevantă legată de acesta.
Dezvoltarea turismului
80% din turiștii care vin în Târgu Mureș sunt turiști locali. Vizitatorii străini vin de obicei din țări precum Ungaria, Germania și într-un număr mai mic din Israel sau Italia. Rata de ocupație a hotelurilor si pensiunilor este în jur de 40%. Acest lucru se explică simplu prin faptul că turiștii aleg să se cazeze numai pentru o noapte în orașul nostru. Întrucât Târgu Mureș se află în inima țării, cel mai frecvent turism practicat este cel de tranzit. Odată cu ”sosirea” autostrăzilor către oraș, caracterul tranzitar se va accentua. Avem nevoie de un pachet de măsuri pentru atragerea turiștilor care să-și dorească să petreacă mai mult timp aici.
Vom dezvolta și vom pune în practică strategia turistică a orașului
În acest moment avem de recuperat un handicap semnificativ pentru ca Târgu Mureș să fie recunoscut nu numai după nume, dar și ca un brand de succes. În perioada post pandemie, ne propunem să dam startul unei promovări susținute și coerente a orașului la nivel național. Aceasta va fi extinsă și la nivel internațional, adresându-ne, cu precădere, turiștilor etnici maghiari rezidenți în alte țări. Ne bazăm aici nu doar pe turismul de tranzit ci și pe dorința locuitorilor județelor învecinate de a achiziționa excursii pentru o vizită în oraș. În oferta turistică a Târgu Mureș vor exista pachete tip City Break. Pentru această linie de dezvoltare strategică a orașului vom apela la sprijinul specialiștilor de marketing și branding, implicând in mod susținut directorii hotelurilor și a unităților de cazare.
Vom dezvolta atracțiile turistice
Cetatea Medievală ar trebui să funcționeze ca Centrul Cultural al orașului. În orice perioadă a anului aici se pot găzdui concerte, spectacole teatrale pentru copii și adulți, evenimente cu caracter medieval, expoziții, activități pentru copii și evenimente dedicate familiilor. Aceste programe nu trebuie realizate numai din efortul propriu al orașului, ci prin implicarea instituțiilor culturale târgumureșene, a asociațiilor artistice, a zonei private și a organizațiilor de specialitate.
Vom transforma strada Bolyai în stradă pietonală.
„Corso-ul orașului” așa cum l-am imaginat noi, va găzdui terase, cafenele, locuri de distracție, unde atât târgumureșenii, cât și turiștii veniți în oraș, să se poată simți bine și unde să poată ”degusta” puțin din tot ceea ce orașul nostru are de oferit in materie de cultura, gastronomie, creație si design, respectând specificul locului.
- Vom permite prezența artiștilor stradali și a spectacolelor spontane ale acestora. Vom încuraja artele vizuale pentru un plus de culoare dat piețelor aglomerate, propunând artiștilor plastici sau reprezentanților artelor alternative crearea unor lucrări de artă în zone anume desemnate pentru acest scop.
- Târgu Mureș dispune de multe clădiri frumoase, construite în stil secesionist și unice în Europa de Est. Pe lângă Palatul Culturii și Palatul Administrativ, în întreg orașul sunt multe alte imobile ce servesc acum drept locuințe unele iar altele drept clădiri publice. Condiția estetică a acestora este deplorabila, majoritatea fiind lăsate de ani buni în paragină, nerecondiționate. Ne propunem sa sprijinim reabilitarea acestora, pentru a recrea imaginea orașului mândru din inima Transilvaniei.
- Finanțarea Grădinii Zoologice din Târgu Mureș este de ani buni o problema. Lipsa banilor se reflectă vizibil atât pe stocul de animale existente, multe dintre ele neîngrijite corespunzător normelor europene precum și asupra infrastructurii necesare și adecvate. Vom reevalua situația și vom extinde programele specifice. Infrastructura necesară va fi adaptată necesităților actuale ale tuturor animalelor, în conformitate cu normele legale. Ne propunem chiar să o dezvoltăm prin aducerea unor noi specii și repopulam cu mai multe exemplare speciile deja existente. Toate animalele vor beneficia de îngrijire medicală și hrană, atât prin sprijinul Primăriei cât si prin donații private .
Vom introduce City Pass Târgu Mureș
Înainte de a ajunge în orașul nostru, turiștii vor putea solicita un ”card” prin internet cu ajutorul căruia vor putea vizita, la un preț avantajos, muzeele sau instituțiile culturale din oraș, vor putea participa la programele și târgurile expoziționale, vor beneficia de reduceri la parcări în anumite zone sau la transportul în comun. Tot prin intermediul acestui card vor putea descărca și un ghid turistic al orașului pe telefonul mobil.
Vom înființa parcări și stații speciale destinate autobuzelor turiștilor
Târgu Mureș beneficiază de un aflux constant al grupurilor de turiști. Majoritatea sunt însă în tranzit și admiră orașul doar din autobuz. Dacă totuși decid să petreacă câteva ore în oraș, Târgu Mureș nu le face vizita ușoară. În întreg orașul se vor amenaja stații pentru aceste autobuze permițând astfel turiștilor un acces rapid la punctele de interes iar pe strada Insulei vom înființa o autogară pentru staționarea acestor autobuze pentru o perioada limitata. Harta acestor puncte de oprire va putea fi accesată online de șoferi.
Vom extinde relațiile cu orașele înfrățite
Vom relua relațiile cu orașele înfrățite, suspendate de mult timp de actuala administrație. Vom crea, de asemenea, noi legături cu alte orașe, în special din Europa de Vest. Succesul și necesitatea acestor relații se va reflecta rapid în programe de schimb destinate studenților și alte proiecte europene de dezvoltare.
Vom crea Muzeul Sportului Târgumureșean
De-alungul anilor Târgu Mureș s-a putut mândri cu nume importante în domeniul sportului și cu performanțe semnificative atât la nivel național cât si peste hotare. În anii trecuți, sportul de masă a avut un rol important în viața comunității.
Rezultatele la competițiile unde sportivii noștri au participat și au câștigat, poveștile din spatele performanței sau sentimentele personale sunt valorile care au contribuit cel mai mult la modelarea caracterul acestui oraș: Nu trebuie uitate! Ne dorim ca în locul fostului ștrand Voința să creăm un muzeu interactiv dedicat sportului, deschis în fiecare zi a anului.