Căutare secție de votare

Aflați unde votați! Vă rugăm să introduceți numele străzii.

https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/02/SooS-kivagva_jobb.jpg

Să ne cunoaștem!

Cred în Târgu-Mureș, în puterea orașului și a comunității. Am convingerea că această comunitate are credința și puterea ca împreună să facem parte din prezent la nivelul inițiat de Bernády și Dandea. Să nu trăim în trecut ci în prezent. Viitorul să fie motorul nostru! Sunt convins că prin unirea forțelor noastre vom câștiga și vom face Târgu-Mureșul din nou un oraș competitiv!

Proiecte

 • Introducere
 • Să fie bani!
 • Să fie ordine!
 • Să fie viată

Dragii mei Târgumureșeni!

Dezvoltarea orașului nostru s-a oprit. Este evident că tot ceea ce se oprește, va rămâne în urmă. În acest fel am fost depășiți de mult timp nu numai de orașe precum Cluj Napoca, Sibiu și Brașov, ci și de orașe mult mai mici, precum Alba-Iulia și Bistrița. Târgu Mureș stagnează. De-alungul ultimilor 15 ani aproape 15.000 de locuitori au părăsit orașul. Asta este un fapt, o realitate!

Târgu Mureș, ca oraș a avut bani suficienți. Primarul însă a cheltuit banul public discreționar, angajând cheltuieli cu mult peste suma pe care o avea la dispoziție. Datorită lui, câteva conturi bancare s-au ”umflat” miraculos în timp ce orașul a rămas la fel, prins într-un trecut îndepărtat. Transportul public este de toată rușinea, atunci când dorim să parcăm mașina prin centru rămânem numai cu speranța iar dacă ne dorim relaxare de calitate, suntem nevoiți să căutăm altundeva.

Nu e bine să trăiești aici, indiferent dacă ești român sau maghiar. Acest lucru se simte în toate zonele orașului, își pune amprenta în viața noastră de zi cu zi, atât în ce privește activitatea învățământului școlar cât și universitar.

Știm cu toții situația Universității de Medicină și Farmacie unde, nici până astăzi nu s-a avansat deloc în aplicarea bilingvismului.

Sunt urmașul unei familii vechi din Târgu Mureș. Aici au trăit strămoșii mei și mi-aș dori mult ca și copiii mei să trăiască aici. Iubesc acest oraș. Aici am crescut, aici am învățat și aici mi-am întemeiat familia. Timp ce mulți ani am privit neputincios cum orașul meu natal devine victima deciziilor greșite, a nepăsării și a neglijenței.

De 15 ani lucrez împreună cu români și maghiari, rromi și vorbitori de limba germană. Așa, în acest spirit, îmi propun să servesc interesele fundamentale ale  târgumureșenilor. Ca șef de instituție, ca organizator de evenimente și om politic lucrez tocmai pentru a stopa declinul acestui oraș, a întări comunitatea și a păstra tradițiile.
Nu lupt împotriva unor persoane ci împotriva acelui sistem care, de mai bine de douăzeci de ani, a pus stăpânire pe orașul nostru. Acest sistem încă funcționează, din păcate.

Este momentul ca târgumureșenii să își recâștige orașul. Avem nevoie de un oraș unde, în loc de înmulțirea datoriilor publice să ne dorim să avem o bună și corectă administrare a resurselor, unde în loc de pescuit în ape tulburi se fie ordine, unde comunitatea crește și se dezvoltă, unde toți oamenii să fie respectați și să poată trăi în bunăstare

Eu vă promit tratament egal și șanse egale pentru toți. Ceea ce s-a distrus în 20 de ani nu poate fi reclădit într-un timp scurt. De aceea, programul meu se referă la ceea ce doresc să fac în următorii 10 ani.

Aș dori să vă vorbesc puțin despre imaginea mea asupra orașului, și o voi face utilizând un neologism, și anume “Viziune”. Despre viziunea mea privind Târgu Mureșul într-un viitor pe care îl vom clădi împreună ținând cont întotdeauna de scopul principal, acela ca până în 2030 să fim primii pe lista orașelor unde să îți dorești să trăiești. De asemenea, consider că am depășit momentul in care incitările cu tentă naționalistă sau inducerea fricii erau suficiente pentru câștigarea unor alegeri.

A venit momentul să învingem împreună frica, corupția, nepăsarea, ura, segregarea etnică sau confesională, cu planuri comune și cu implicarea tuturor deopotrivă!

Așa, în acest spirit îmi propun să servesc interesele târgumureșenilor.

Despre procedura de lucru

Procedura prin care s-a născut acest document nu a durat doar un an, s-a desfășurat pe trei planuri coerente și complementare. Încă din 2019 am inițiat un amplu dialog în cadrul căruia am avut o mulțime de consultări profesionale cu diferite grupuri sociale ale căror viziuni, așteptări și activități determină și modelează viața de zi cu zi a acestui oraș. Prin întâlniri personale, dezbateri publice, discuții profesionale și multa muncă de cercetare pe baza chestionarelor, am încercat să ne facem o ideea reală și obiectivă despre viziunea specialiștilor IT, a organizatorilor evenimentelor culturale, a profesorilor, sportivilor, iubitorilor sportului, intreprinzătorilor, ai liderilor organizațiilor non-guvernamentale asupra orașului lor.

Pentru coerență, în același timp am solicitat sprijinul experților din domeniul dezvoltării, al urbanismului, tehnologiei smart sau în economie pentru realizarea unei strategii de reconstrucție și dezvoltare durabilă și susținută a orașului. Împreună am creat un plan care conține proiecte axate pe tehnologia digitală bazat pe 6 indicatori principali de dezvoltare care măsoară productivitatea unor domenii indispensabile oricărui oraș modern și sustenabil: mobilitate inteligentă, administrare inteligentă, economie inteligentă, oameni inteligenți, mediu inteligent, stil de viață inteligent. Programul nostru electoral se bazează în mare măsură pe această strategie.

Al treilea pilon pe care ne bazăm este opinia târgumureșenilor. În urma consultărilor publice și a sondajelor de opinie, am aflat nemulțumirile, nevoile sau dorințele locuitorilor orașului. Am fost atent la ceea ce au expus, in cadrul luărilor de cuvânt din dezbaterile publice sau a conferințelor și am urmărit dialogurile pe diverse teme de interes public care au avut loc în mediul online.

Programul nostru electoral a fost construit pe această bază. Conține măsuri care pot fi realizate în diferite intervale de timp. Unele vor putea fi finalizate într-un an sau doi an, pentru altele sunt necesari 8 sau chiar și 10 ani de muncă susținută. Nu promitem imposibilul, ci numai ceea ce știm cu certitudine că vom putea realiza.

Vă rugăm să răsfoiți acest document cu acea minte deschisă spre noutate și cu speranță cu care le-am așternut noi pe hârtie.

Situația actuală

Nu cunoaștem exact suma efectivă cu care s-a îndatorat orașul nostru. Se știe doar că de la an la an Primăria acumulează datorii publice din ce în ce mai mari. Datele oficiale sunt în continuu cosmetizate și, de-alungul ultimului deceniu, nu a existat an în care Primăria să nu fi făcut o proiecție bugetară cu 100 de milioane de lei mai mare decât ceea ce a reușit să realizeze. Asta înseamnă o datorie publica uriașă pe umerii fiecărui locuitor.

Viziune

Trebuie rezolvate de urgență trei probleme distincte dar în același timp conectate. În primul rând, se impune o evaluare a datoriilor existente si un plan de  reeșalonare  a acestora. Este nevoie, de asemenea, de măsuri care să stimuleze economia locală. Și, nu în ultimul rând, trebuie pusă la punct administrarea averii orașului.

Ne dorim să construim un oraș în care taxele și impozitele plătite de cetățeni sunt prețuite de Primărie, unde populația este consultată frecvent pe tema cheltuielilor banului public, în care autoritatea locală dă socoteală cu privire la modul în care sunt folosiți banii contribuabililor.

Principii de bază

 • Banii contribuabililor vor fi cheltuiți în funcție de necesitățile și nevoile reale ale comunității târgumureșene.
 • Nu vom vinde averea orașului și vom pune capăt risipei.
 • Anunțăm ”Toleranță zero” împotriva corupției și a intereselor personale.

Rezolvarea datoriilor

În ultimele două decenii, în Târgu Mureș a devenit o practică frecventă amânarea plății datoriilor publice acumulate. Aceste sume, nefiind plătite la timp, acumulau dobânzi de la an la an, devenind în ce în ce mai costisitoare. În evidențele oficiale figurează o datorie de peste 200 de milioane de lei însă nivelul îndatoririi orașului e posibil să fie cu mult mai mare.

La numeroasele rectificări ale bugetului local din 2019, ne amintim, de exemplu, situația în care Consiliul Local a votat un credit de angajament bugetar in valoare de 800 de milioane de lei. Acesta sumă este mai mare decât dublul bugetului anual al Municipiului. A venit timpul ca Primăria să strângă cureaua.

Vom scădea cheltuielile de funcționare ale orașului!
 • Vom scădea drastic cheltuielile de reprezentare ale Primăriei.
 • Vom stabili limite normale pentru cheltuieli de publicitate.
 • Vom renegocia contractele care se dovedesc a fi prea scumpe pentru lucrările de mentenanță.
 • Vom limita călătoriile internaționale. Reprezentanții Primăriei nu vor mai putea să participe la excursii de o săptămână în Orientul îndepărtat.
Oprim risipa!
 • Vom extinde posibilitatea accesărilor online a serviciilor oferite de Primărie, crescând astfel eficiența aparatului de specialitate a autorității locale.
 • Vom pune capăt concertelor gratuite fără valoare artistică și fără public. Până la achitarea datoriilor publice acumulate,  orașul se va limita la organizarea Zilelor Târgumureșene și a evenimentelor dedicate Crăciunului.
 • Vom introduce o politică de asigurare a calității muncii pentru toți funcționarii care lucrează cu publicul.
Ne vom întinde cât ne ține plapuma!
 • Vom revizui contractele încheiate fără licitație.
 • Vom reanaliza contractele cu o valoare de peste 10.000 de euro.Vom anula contractele inutile, le vom revizui cele suspecte și le vom renegocia pe cele necesare.
 • Vom realiza o proiecție bugetară realistă. Târgumureșenii nu se pot îndatora și mai mult.
 • Vom plăti datoriile la termen. Nu vom mai tolera ca asociațiile și firme târgumureșene să aștepte luni întregi pentru a primi sumele cuvenite din concursurile de proiecte sau pentru serviciile prestate deja.
 • Târgu Mureș niciodată nu a excelat la capitolul accesării fondurilor pentru proiecte pe bani europeni. Vom audita direcția responsabilă cu proiectele cu finanțare europeană iar dacă se va impune, vom reorganiza acest departament și vom introduce indicatori de performanță. Vom apela la toate liniile de finanțare europene pentru proiecte necesare dezvoltării.
 • Vom construi parteneriate pentru investițiile pe care orașul nu le poate realiza pe cont propriu.

Gestionarea patrimoniului orașului

Una din consecințele proastei administrări a orașului din ultimii 20 de ani a făcut imposibilă cunoașterea reală a patrimoniului orașului, a numărului și a amplasării imobilelor date în folosință. Nu știm care sunt imobilele ce necesită reabilitare parțială sau totală sau care sunt cele sortite demolării, pentru care imobile a fost depus un proiect sau ce utilitate au diferitele clădiri.

Vom realiza inventarul bunurilor mobile și imobile ale orașului
 • Fiecare bun al orașului nevalorificat corect va fi transformat într-o sursă de venit.
 • Vom renegocia contractele de locațiune încheiate pentru sume sub valoarea pieței, cum ar fi spațiile din cadrul Cetății Medievale sau cele ale Casei de oaspeți din Complexul de Agrement Week-End.
Vom extinde și vom executa lucrări de mentenanță a infrastructurii de utilitate publică

Vom analiza situația actuală a infrastructurii orașului. Sistemul de apă și canalizare, iluminatul public și alimentarea cu electrică a orașului au fost realizate în urmă cu zeci sau chiar o sută de ani, pe vremea primarului  Bernády György. O mare parte nu a fost proiectată pentru volumul actual de utilizare și, prin urmare,  în lipsa unor lucrări permanente de mentenanță, apar din ce în ce mai des probleme în sistemele de conducte care lasă cartiere întregi fără apă potabilă perioade lungi de timp.

Vom sincroniza lucrările de infrastructură realizate de Primărie cu cele efectuate de companiile de utilitate publică

Vom pune capăt practicii instituite în oraș, aproape la nivel de lege nescrisă, unde un trotuar, o stradă sau carosabilul proaspăt reabilitat este distrus, la doar  câteva săptămâni de la finalizare, pentru noi lucrări ce ar fi trebuit fi făcute anterior. Reabilitarea drumurilor și a trotuarelor precum și reabilitarea sistemelor de conducte vor fi planificate din timp fiind adaptate la nevoile reale ale locuitorilor din zona supusă reabilitării și nu la planurile sau necesarul financiar al companiilor abonate la banul public.

Vom face audit extins asupra tuturor companiilor aparținând autorității locale
 • Companiile păguboase (firmele căpușă) sau care îngroașă buzunarele unor ”prieteni”  le vom desființa.
 • Firmelor competitive le vom stabili standarde de performanță.

Stimularea economiei

Primăria Târgu Mureș are o relație de aparentă/iluzorie cu atât cu firmele locale cât și cu cei mai importanți agenți economici. Acesta este unul din motivele principale pentru care nu s-a reușit atragerea unor investitori locali sau străini. Această relație deficitară se manifestă și în ce privește firmele târgumureșene. Nu s-au organizat dialoguri sau consultări cu reprezentanții zonei private legate de planurile de viitor ale orașului și nu s-au încurajat investițiile reale.

Ca urmare, în Târgu Mureș nu există o strategie economică pe termen mediu sau lung iar atractivitatea orașului pentru mediul de business scade constant. Suntem pe unul din ultimele locuri în lista orașelor unde să se dorească a se face investiții durabile. Lipsa specialiștilor și a forței de muncă bine-pregătită reprezintă al doilea factor ce îngreunează situația, și așa dificilă.

Vom reface relația orașului cu intreprinzătorii!

Epidemia de coronavirus a creat o situație inedită, măsurile pentru stimularea economiei devenind vitale. Deși există limitări privind modificarea sistemului de taxe locale, considerăm că reprezintă un avantaj cert pregătirea infrastructurii specifice zonei antreprenoriale iar o gândire strategică și bine organizată în scopul stimulării firmelor locale reprezintă, in acest moment, o necesitate.

Vom lua decizii împreună cu factorii economici!

Am decis să înființam un Consiliu Consultativ cu caracter permanent și apolitic, constituit din reprezentanți ai sectorului de producție, de prestare a serviciilor și din comerț. Orice decizie cu impact economic va fi dezbătută și avizată în cadrul acestui Consiliu. Astfel, Consiliul Întreprinzătorilor Târgumureșeni va avea un rol decisiv și asumat în ce privește prioritățile economice ale orașului.

Vom adapta planurile de dezvoltare ale orașului și la așteptările investitorilor!
 • Planul Urbanistic General în vigoare a fost realizat în anul 2004. Din multe puncte de vedere îl putem considera învechit, neoferind soluții reale la provocările tehnologice din prezent sau cele viitoare. Noul Plan Urbanistic pe care îl vom lansa va fi sincronizat cu celelalte proiecte de dezvoltare ale orașului deja existente și va fi modelat  luând în considerare așteptările investitorilor.
 • Cele mai importante domenii pe care ne bazăm la actualizarea planurilor de dezvoltare urbană, sunt cele ale serviciilor medicale, turism, servicii de alimentație publică și cele hoteliere, servicii de comerț și IT (Tehnologie Informațională).
 • Vom identifica zonele nefolosite sau utilizate deficitar care pot deveni baza unor investiții.
 • Cu ocazia realizării planurilor de dezvoltare urbană ne propunem să realizăm și o inventariere urmată de un raport privind fiecare mp de teren din orașului,  astfel încât să putem oferi firmelor, ce doresc să investească, toate informațiile relevante cu privire la zonă și la posibilitățile infrastructurii zonale.
Vom înființa Biroul Investitorilor

Vom deschide un nou birou, care va avea drept scop exclusiv, colectarea documentelor necesare pentru investiții în construcții, cu toate procedurile de avizare/aprobare și, ulterior, va ajuta în realizarea documentației necesare. Angajații biroului vor oferi firmelor care vor investi cel puțin 150.000 de euro sau care vor crea minim 10 de locuri de muncă, servicii complete de consiliere.

Vom oferi bonificații/reduceri investitorilor

Vom lansa un program de reducere a taxelor. Prin asta vom face posibil ca firmele care angajează și/sau fac investiții să beneficieze, timp de trei ani consecutiv, de o reducere a taxelor și impozitelor plătite către Primărie. Reducerile la impozitul pe clădire și teren se vor aplica astfel:

 • reducere de 25% pentru firmele care investesc între 150.000 și 500.000 de euro, și creează cel puțin 10 locuri de muncă;
 • reducere de 30%, pentru firmele care investesc între 500.001 și 1.000.000 de euro și creează 20 de locuri de muncă;
 • reducere de 50% pentru firmele care investesc între 1.000.001 și 3.000.000 de euro și creează 50 de locuri de muncă;
 • reducere de 75% pentru firmele care investesc peste 3.000.000 de euro și creează peste 100 de locuri de muncă.
Vom înființa un incubator de afaceri care va sprijini start-up-urile tinerilor intreprinzători

Pentru ajutorul start-up-urilor tinerilor intreprinzători târgumureșeni ne propunem înființarea unui incubator. Sediul acestui incubator va fi clădirea Liceului de Chimie Industrială din Târgu Mureș, căreia i se va schimba destinația in acest scop.

Mai mult, vom asigura consultanța necesara proiectelor apelând la tinerii  specialiști în economie.

Vom începe construcția primului Parc tehnologic târgumureșean

Vom achiziționa fosta clădire a Fabricii de cărămidă din zona Mureșeni cu scopul de a construi primul parc tehnologic al orașului, asigurând infrastructura necesară desfășurării activităților cu caracter privat și comunitar, activități de business și inovație.

În fiecare săptămână vom organiza Târgul Produselor Locale

Vom crea posibilitatea ca produsele realizate în Târgu Mureș și în județul Mureș să fie valorificate săptămânal în centrul Municipiului. Contrar practicii de până acum, vor putea fi vândute numai produse mureșene și numai de către producători.

Vom lansa o campania de conștientizare a micilor producători ”Cumpără Local”

La nivel național produsele locale și serviciile noastre încep să câștige din ce în ce mai multă notorietate și apreciere. Vom lansa o campanie susținută de promovare pentru promovarea în rândul târgumureșenilor a diversității și calității produselor și serviciilor oferite de micii intreprinzători locali.

Vom realiza o bază de date online a meseriașilor și a firmelor locale

Vom lansa o pagină web care va conține date complete despre fiecare firmă locală. Site-ul va fi util pentru târgumureșenii  care doresc rezolvarea unei probleme de zi cu zi. Astfel nu va mai fi o problemă găsirea unui specialist în diferite domenii.

Vom adapta la necesitățile comunității oferta educațională a liceelor tehnologice și a școlilor vocaționale

Vom sprijini dezvoltarea specializărilor de care are nevoie economia locală. Trebuie să redăm respectul cuvenit pentru munca cinstită!

Vom încuraja colaborarea între instituțiile de învățământ și firme

Vom identifica resurse financiare pentru bursele elevilor înscriși la învățământ dual. De asemenea, vom aplica reduceri la taxele și impozitele  locale pentru firmele care oferă elevilor posibilitatea efectuării stagiilor de practică. Proiectele comune instituțiilor de învățământ cu firmele din domeniu ajută la o educație competitivă dar, în subsidiar, ajută și ca specialiștii astfel formați să aleagă să rămână.

Vom iniția organizarea unei expoziții în domeniul IT

Unul dintre atu-urile orașului este specializarea de nivel înalt în tehnologie a informației oferită de două universități târgumureșene. Există în jur de 40 de companii specializate în dezvoltarea de soft-uri în aceste domenii, firme care lucrează în special pentru piața externă dar care oferă 3000 de locuri de muncă pentru specialiștii IT. Știind că dezvoltarea domeniului înseamnă automat și dezvoltarea orașului, propunem organizarea unui târg IT împreună cu Asociația LifeTech City, a reprezentanților companiilor IT și a organizațiilor de specialitate. Târgul va putea arăta punctele forte ale acestui sector și va întări prezența orașului pe scena internațională.

Dezvoltarea orașului

Din perspectiva așezării geografice, orașul nostru se poate dezvolta doar dacă lucrează împreună cu autoritățile locale ale localităților învecinate. Cu acest scop, în 2005 a fost înființată prima zonă metropolitană din România, Zona Metropolitană Târgu Mureș. Asociația ”Zona Metropolitană Târgu Mureș” este nefuncțională, întrucât Primăria Târgu Mureș nu a participat la întâlnirile Asociației și nu și-a plătit contribuția de membru.

Astfel, Asociația nu a putut demara niciun proiect de dezvoltare a infrastructurii, așa cum au făcut alte orașe din Transilvania.

Vom face funcțională Asociația ”Zona Metropolitană Târgu Mureș”!

Încă din mandatul 2021-2027 Asociația ”Zona Metropolitană Târgu Mureș”, compusă din 14 localități, va avea  posibilitatea să acceseze fondurile necesare dezvoltării infrastructurii pentru oraș si regiune.  Astfel, se poate rezolva problema transportului public regional, poate fi construită centura de ocolire a Municipiului, calea ferată poate fi inclusă în transportul public zonal, rețeaua de piste de biciclete va putea fi extinsă în mod semnificativ și se vor putea construi noi atracții turistice.

Vom formula Minimul Târgumureșean

Vom crea o relație strânsă de muncă cu toți parlamentarii, senatorii și angajații instituțiilor guvernamentale, indiferent de culoarea politică din județul Mureș, pentru a crește puterea de lobby a orașului și a județului în Capitală. Construirea centurii ocolitoare a orașului, dezvoltarea aeroportului, finalizarea autostrăzii trebuie să constituie un scop strategic comun pentru fiecare politician târgumureșean.

Vom începe construcția Centurii de Ocolire a orașului pentru axa nord-vest a Târgu Mureșului

Nu mai putem aștepta finalizarea drumului de ocolire pentru zona sud-est a orașului propusă de către Guvern. Astfel, în partea de nord a râului Mureș, în zona localităților Ungheni-Nazna-Sântana de Mureș-Ernei, vom începe construcția propriei noastre centuri cu o lungime de aproximativ 25 de kilometri, cu punctul de întâlnire cu centura propusă de către Guvern situat în zona localității Ernei. Împreună cu Consiliul Județean Mureș și cu Zona Metropolitană vom demara procedurile necesare.

Vom aduce târg la Târgu Mureș

În timp ce atât numele, cât și istoria sugerează că am fost un oraș unde se desfășura un târg și se încheiau afaceri, în zilele noastre nu se mai simte acest specific. Târgu Mureș, atât din perspectiva localizării din inima Transilvaniei, cât și din punct de vedere al istoriei și tradiției, este perfect pentru a deveni un punct de referință pentru expoziții, întâlniri de afaceri și târguri. Pentru realizarea  acestui deziderat este însă nevoie de o perioadă de 6-8 ani. Toți actorii importanți ai orașului, începând cu Universitățile mureșene, companiile importante prezente deja aici dar și cele noi care voi veni, specialiștii în turism și economie vor fi invitați să își aducă contribuția pentru ca Târgu Mureș să devină nu doar orașul mall-urilor, ci un centru de afaceri de talie internațională. În colaborare cu Zona Metropolitană și cu Consiliul Județean Mureș ne propunem să construim cel mai mare Centru de conferințe și evenimente din Transilvania, situat în apropierea aeroportului și a autostrăzii pentru un acces facil.

Vom extinde infrastructura stradală din Târgu Mureș

Infrastructura stradală a orașului s-a schimbat foarte puțin spre deloc, deși planurile strategice ale orașului oferă soluții clare. Situația circulației rutiere poate fi rezolvată nu numai prin construirea centurilor de ocolire a orașului, putem decongestiona aglomerația din centrul orașului prin înființarea unor porțiuni noi de drumuri care leagă diferitele cartiere. Scăderea traficului de pe str. Gheorghe Doja poate fi realizată prin prelungirea Căii Sighișoara și prin conectarea centurii ocolitoare sud-est la Autostrada Transilvaniei.

Digitalizare și Smart City

În ultimul deceniu am auzit în mod constant aceste cuvinte însă nu am putut înregistra niciun progres în acest sens. Târgu Mureș are nevoie de dezvoltarea unei rețele integrate care să interconecteze rețeaua de drumuri, transportul în comun, traficul, serviciul de energie electrică și serviciile administrative. Bazându-se pe datele colectate în timp real și continuu, acest sistem va ușura funcționarea/aprovizionarea orașului și va oferi cetățenilor accesul la informații și servicii utile. Va scădea birocrația, procedurile vor fi mai transparente și va face posibilă consultarea publicului în luarea anumitor decizii. Referindu-ne la problemele existente în prezent, de exemplu, sistemul va oferi date despre calitatea aerului, va sincroniza semafoare, va contribui la încălzirea rapidă a sălilor de clasă și doar la nevoie, va regla nivelul iluminatului public in funcție de lumina naturală, va ajuta cetățenii la plata deșeurilor menajere în funcție de greutate sau în transmiterea printr-o  aplicație a informațiilor de interes public.

Vom pune la muncă Asociația Lifetech City

Asociația Lifetech City a fost înființată în 2012, cu ocazia evenimentului de lansare a conceptului Târgu Mureș Oraș Inteligent. Însă nu funcționează! Activitatea ei este invizibilă pentru târgumureșeni.

Vom iniția un audit amplu ce va cuprinde întreaga perioadă de funcționalitate pentru analizarea extinsă a activității Asociației și, în urma rezultatelor obținute, o vom reorganiza într-un mod adecvat misiunii sale. Împreună cu investitori publici și privați, cu firmele interesate și cu cetățenii, ne propunem în următorul an să organizăm studiul necesar elaborării metodologiei de dezvoltare a orașului –  Târgu Mureș Smart City.

Vom dezvolta „infrastructura digitală”
 • Ne propunem să amplasăm stații de încărcare pentru mijloacele de transport ecologice, acestea fiind necesare atât pentru mașinile personale cât și pentru bicicletele și trotinetele electrice.
 • În cele mai aglomerate zone ale orașului vom amplasa bănci inteligente pentru a oferi posibilitatea încărcării dispozitivelor mobile precum și a scaunelor rulante electrice, băncile fiind alimentate  cu ajutorul panourilor solare.
Vom începe dezvoltarea paginii și internet și a aplicației orașului

Site-ul și prezența online a Primăriei va trece printr-o transformare radicală. Vom înființa un portal informațional care va concentra în același loc toate informațiile importante legate de oraș. Acest portal va fi legat de o aplicație accesibila de pe telefonul mobil. Pe lângă rolul de informare, pe aceste două platforme se vor putea anunța rapid problemele apărute într-o anumită zonă a orașului, va permite participarea celor care doresc la luarea deciziilor administrative printr-o simpla înregistrare a unui cont al cetățeanului. De asemenea, va permite adresarea întrebărilor sau votul pentru anumite proiecte in timp real. Acest tip de interacțiune va eficientiza actul de administrație locală pe principiile transparenței.

Transparență în dezvoltarea orașului

În prezent târgumureșenii nu au posibilitatea de a cunoaște in mod real ce investiții și lucrări se derulează în orașul lor, pe ce perioadă și cum le va  afectata asta viața de fiecare zi. Vom dezvolta site-ul Primăriei și aplicația aferentă pentru smartphone în așa fel încât cetățenii plătitori de taxe să poată obține toate informațiile necesare în timp util și să aibă posibilitatea de a-și putea spune opinia cu privire la lucrările de infrastructură și reamenajare ce vor fi demarate.

Vom facilita utilizatorilor să aleagă, cu ajutorul unei hărți, zona care îi interesează putând astfel să primească informații cu privire la lucrările care se execută în acea zonă, să poată vizualiza  stadiul lucrării efective, termenul de executare și orice altă informație relevantă legată de acesta.

Dezvoltarea turismului

80% din turiștii care vin în Târgu Mureș sunt turiști locali. Vizitatorii străini vin de obicei din țări precum Ungaria, Germania și într-un număr mai mic din Israel sau Italia. Rata de ocupație a hotelurilor si pensiunilor este în jur de 40%. Acest lucru se explică simplu prin faptul că turiștii aleg să se cazeze numai pentru o noapte în orașul nostru. Întrucât Târgu Mureș se află în inima țării, cel mai frecvent turism practicat este cel de tranzit. Odată cu ”sosirea” autostrăzilor către oraș, caracterul tranzitar se va accentua. Avem nevoie de un pachet de măsuri pentru atragerea turiștilor care să-și dorească să petreacă mai mult timp aici.

Vom dezvolta și vom pune în practică strategia turistică a orașului

În acest moment avem de recuperat un handicap semnificativ pentru ca Târgu Mureș să fie recunoscut nu numai după nume, dar și ca un brand de succes. În perioada post pandemie, ne propunem să dam startul unei promovări susținute și coerente a orașului la nivel național. Aceasta va fi extinsă și la nivel internațional, adresându-ne, cu precădere, turiștilor etnici maghiari rezidenți în alte țări. Ne bazăm aici nu doar pe turismul de tranzit ci și pe dorința locuitorilor județelor învecinate de a achiziționa excursii pentru o vizită în oraș. În oferta turistică a Târgu Mureș vor exista pachete tip City Break. Pentru această linie de dezvoltare strategică a orașului vom apela la sprijinul specialiștilor de marketing și branding, implicând in mod susținut directorii hotelurilor și a unităților de cazare.

Vom dezvolta atracțiile turistice

Cetatea Medievală ar trebui să funcționeze ca Centrul Cultural al orașului. În orice perioadă a anului aici se pot găzdui concerte, spectacole teatrale pentru copii și adulți, evenimente cu caracter medieval, expoziții, activități pentru copii și evenimente dedicate familiilor. Aceste programe nu trebuie realizate numai din efortul propriu al orașului, ci prin implicarea instituțiilor culturale târgumureșene, a asociațiilor artistice, a zonei private și a organizațiilor de specialitate.

Vom transforma strada Bolyai în stradă pietonală.

„Corso-ul orașului” așa cum l-am imaginat noi, va găzdui terase, cafenele, locuri de distracție, unde atât târgumureșenii, cât și turiștii veniți în oraș, să se poată simți bine și unde să poată ”degusta” puțin din tot ceea ce orașul nostru are de oferit in materie de cultura, gastronomie, creație si design, respectând specificul locului.

 • Vom permite prezența artiștilor stradali și a spectacolelor spontane ale acestora. Vom încuraja artele vizuale pentru un plus de culoare dat piețelor aglomerate, propunând artiștilor plastici sau reprezentanților  artelor alternative crearea unor lucrări de artă în zone anume desemnate pentru  acest scop.
 • Târgu Mureș dispune de multe clădiri frumoase, construite în stil secesionist și unice în Europa de Est. Pe lângă Palatul Culturii și Palatul Administrativ, în întreg orașul sunt multe alte imobile ce servesc acum drept locuințe unele iar altele drept clădiri publice. Condiția estetică a acestora este deplorabila, majoritatea fiind lăsate de ani buni în paragină, nerecondiționate. Ne propunem sa sprijinim reabilitarea acestora, pentru a recrea imaginea orașului mândru din inima Transilvaniei.
 • Finanțarea Grădinii Zoologice din Târgu Mureș este de ani buni o problema. Lipsa banilor se reflectă vizibil atât pe stocul de animale existente, multe dintre ele neîngrijite corespunzător normelor europene precum și asupra infrastructurii necesare și adecvate. Vom reevalua situația și vom extinde programele specifice. Infrastructura necesară va fi adaptată necesităților actuale ale tuturor animalelor, în conformitate cu normele legale. Ne propunem chiar să o dezvoltăm prin aducerea unor noi specii și repopulam cu mai multe exemplare speciile deja existente. Toate animalele vor beneficia de îngrijire medicală și hrană, atât prin sprijinul Primăriei cât si prin donații private .
Vom introduce City Pass Târgu Mureș

Înainte de a ajunge în orașul nostru, turiștii vor putea solicita un ”card” prin internet cu ajutorul căruia vor putea vizita, la un preț avantajos, muzeele sau instituțiile culturale din oraș,  vor putea participa la programele și târgurile expoziționale, vor beneficia de reduceri la parcări în anumite zone sau la transportul în comun. Tot prin intermediul acestui card vor putea descărca și un ghid turistic al orașului pe telefonul mobil.

Vom înființa parcări și stații speciale destinate autobuzelor turiștilor

Târgu Mureș beneficiază de un aflux constant al grupurilor de turiști. Majoritatea sunt însă în tranzit și admiră orașul doar din autobuz. Dacă totuși decid să petreacă câteva ore în oraș, Târgu Mureș nu le face vizita ușoară. În întreg orașul se vor amenaja stații pentru aceste autobuze permițând astfel turiștilor un acces rapid la punctele de interes iar pe strada Insulei vom înființa o autogară pentru staționarea acestor autobuze pentru o perioada limitata. Harta acestor puncte de oprire va putea fi accesată online de șoferi.

Vom extinde relațiile cu orașele înfrățite

Vom relua relațiile cu orașele înfrățite, suspendate de mult timp de actuala administrație. Vom crea, de asemenea, noi legături cu alte orașe, în special din Europa de Vest. Succesul și necesitatea acestor relații se va reflecta rapid în programe de schimb destinate studenților și alte proiecte europene de dezvoltare.

Vom crea Muzeul Sportului Târgumureșean

De-alungul anilor Târgu Mureș s-a putut mândri cu nume importante în domeniul sportului și cu performanțe semnificative atât la nivel național cât si peste hotare. În anii trecuți, sportul de masă a avut un rol important în viața comunității.

Rezultatele la competițiile unde sportivii noștri au participat și au câștigat, poveștile din spatele performanței sau sentimentele personale sunt valorile care au contribuit cel mai mult la modelarea caracterul acestui oraș: Nu trebuie uitate! Ne dorim ca în locul fostului ștrand Voința să creăm un muzeu interactiv dedicat sportului, deschis în fiecare zi a anului.

Situația actuală

Conducerea orașului folosește cu multă plăcere expresii precum strategie, concepție, planificare, programare și management, însă în ultimii 20 de ani nu s-a văzut nicio urma acestora. Planurile realizate pentru oraș zac prăfuite în sertarele Primăriei nerealizându-se nimic. Conducerea orașului a ”stors” profesionalismul și din instituțiile subordonate, tolerând doar peroane ce execută indicațiile date  fără a contesta. Pentru actuala echipă a Primăriei, nu știm să existe vreun grup cu care să nu fi avut cel puțin un conflict notabil. Timpul a lucrat in defavoarea lor, în acest moment masa de susținători fiind din ce in ce mai subțire și formată mai ales din pile, cunoștințe si relații. Le vedem cu toții de ani buni și vedem și rezultatul acestui mod de a face administrație .

Viziune

Printre problemele cu care se confruntă orașul, lipsa de organizare ocupă un prim loc pe o listă lungă. Mentalitatea specifică administrației actuală este una centrată pe Primar și pe un grup mic de susținători fideli acestuia. Se poate face ordine cu adevărat în Târgu Mureș numai dacă toată activitatea Primăriei se va concentra să pună pe primul loc cetățeanul și perspectivele de dezvoltare a orașului și nu interesele de grup.

Principii de bază

Vom construi un oraș sigur, în continuă dezvoltare care se axează pe oameni.
Primăria va trata în mod egal fiecare cetățean.
Vom crește rolul cartierelor, vom ajuta în decongestionarea centrului.

Siguranța cetățeanului

Din statisticile oficiale ale poliției reiese că nu există zi în care să nu se fi săvârșit vreo infracțiune stradală sau furt din autoturisme iar săptămânal se înregistrează cel puțin o infracțiune de tâlhărie. În ultimii 3 ani a fost înregistrat un număr de 736 de furturi din autoturisme și 1015 infracțiuni stradale. Târgumureșenii nu ar trebui să se obișnuiască cu infracțiunile, cu atacurile in plină strada sau să își găsească mașina sau locuința spartă. Rolul Instituției Primarului este de a preveni producerea oricăror infracțiuni, să ofere un loc sigur tuturor locuitorilor și să conlucreze eficient cu organele competente in identificarea și pedepsirea celor care încalcă legea.

Vom crește prezența Poliției Locale
 • Ne dorim scăderea volumului muncii la birou și creșterea muncii pe teren. Principala sarcină a polițiștilor locali nu este verificarea șoferilor care își parchează mașina în loc nepermis, ci prevenția infracțiunilor, menținerea ordinii publice.
 • Vom perfecționa și vom evalua pregătirea profesională a polițiștilor.
Vom dezvolta sistemul de supraveghere a domeniului public

Vom crește numărul camerelor de supraveghere amplasate în oraș. Vom amplasa camere video in fiecare parc de joacă, în aproprierea fiecărei instituții de învățământ și stații de autobuz, pentru a-i ține departe pe cei care comit infracțiuni.

Profesionalism în conducerea orașului

Este exident că profesionalismul va fi criteriul de bază în cadrul instituțiilor Primăriei. Atât Primarul cât și consilierii locali vor putea lua decizii inteligente pe termen lung doar dacă activitatea se va desfășura pe baza unor planuri elaborate în mod profesionist și, mai ales, foarte realiste .

Vom lucra conform planurilor
 • Planul Urbanistic General, Strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane Târgu Mureș, Masterplanul de aprovizionare cu apă, Planul de acțiune privind eficiența energetică, Strategia locală de dezvoltare sustenabilă, Stategia de oraș digital reprezintă documentele-cadru, necesare dezvoltării sustenabile a orașului. Atât bugetul, cât și resursele instituțiilor vor fi folosite din prisma obiectivelor stabilite în aceste planuri. Orașul a investit sume foarte mari în planurile de dezvoltare pe termen lung a municipiului Târgu Mureș. Vom scoate aceste planuri din sertare, le vom reanaliza și le vom implementa.
 • Planul Urbanistic General a fost realizat în 2002. La acel moment nu a fost luat în considerare aplicabilitatea și cerințele tehnologice existente în prezent. Tocmai din acest motiv vom adapta aceste documente învechite la provocările viitorului și le vom pune în practică.
Vom regândi transportul public local cu ajutorul specialiștilor

În ultimii 20 de ani rețeaua de drumuri a Târgu Mureșului nu a suferit modificări semnificative. Traseele mijloacelor de transport în comun au fost stabilite înainte de schimbarea regimului comunist. Acest lucru se datorează nu numai lipsei consultării specialiștilor în luarea unor decizii privind orașul dar și a mentalității arhaice ”nu poate fi modificat”. Vom schimba acesta mentalitate prin externalizarea către specialiștii în infrastructură, care să refacă în mod eficient, traseele autobuzelor intraorășenești, să identifice  stațiile de autobuz necesare sau locurile desemnate staționării taxiurilor, benzile destinate autobuzelor, drumuri de biciclete și planurile de utilizare a căilor ferate.

Reducem birocrața

Vom înființa un birou administrativ unic

Ne propunem să simplificăm procedurile administrative și vom face posibil ca toate problemele cu care vin cetățenii pentru rezolvare la autoritatea locală să fie gestionate în același birou. Nu cetățenii vor trebui să găsească persoana care să le rezolve problema, ci sistemul va fi la dispoziția publicului, în baza unui număr de înregistrare generat automat. Oricine va putea urmări online stadiul în care se află solicitarea lor.

Vom crește eficiența serviciilor publice

Vom dezvolta și implementa un sistem de măsurare a eficienței procedurile de lucru și a serviciilor oferite publicului care va cuantifica modalitatea de lucru a angajaților și calitatea muncii acestora. Scopul este in primul rând, de scăderea timpului de așteptare pentru cetățean in rezolvarea problemelor acestuia.

Vom asigura cursuri de perfecționare

Angajații primăriei care lucrează cu publicul vor avea în mod constant parte de cursuri de perfecționare reale care ii vor modela și care le vor schimba atitudinea cu privire la cetățenii aflați de cealaltă parte a biroului.

Administrație centrată pe târgumureșeni

Deciziile mai aproape de târgumureșeni

 • În luarea deciziilor importante vom organiza dezbateri și consultări publice, menite să le facă accesibile publicului interesat. Pandemia ne-a arătat că, atunci când este necesar, oamenii se pot adapta mai ușor la mediul online și la avantajele acestuia. Vom da posibilitatea cetățenilor interesați să participe on-line la dezbateri.
 • Considerăm că a venit momentul să facem un pas mare înainte prin organizarea unor audiențe și ședințe ale direcțiilor de specialitate în cartiere orașului.

Modernizăm școlile

Condițiile în care învață copiii noștri depinde în totalitate de liderii locali aleși. În toate unitățile de învățământ va trebui creat un mediu modern de predare și învățare, cu spații și laboratoare echipate la standarde moderne precum și o atmosferă de siguranță. În anul 2018 mai puțin de 10% din bugetul Municipiului Târgu Mureș a fost alocat dezvoltării și modernizării unităților de învățământ. Acest lucru se va schimba!

Vom lansa un program de dezvoltare a școlilor
 • În prezent, în Târgu Mureș învață un număr de 27370 de elevi în 1400 de săli de clase. Până în anul 2022 ne propunem să dotăm cel puțin 3 săli de clasă din fiecare unitate de învățământ liceal, cu tablă digitală sau smartboard. Până în anul 2026 vom asigura aceste dotări și la nivelul unităților școlare  din învățământul primar și gimnazial.
 • Dotarea cu mijloacele necesare învățământului digital va produce efectul scontat dacă elevii și profesorii au competențele necesare. Pentru a face posibil acest lucru vom achiziționa softuri educaționale testate ce și-au dovedit eficacitatea și care sunt deja în mare parte  gratuite sau se vând la prețuri accesibile. Până în anul 2022 ne propunem să achiziționăm pentru fiecare calculator școlar existent și un pachet complet Office urmând ca până în anul 2026 fiecare liceu să dispună de cel puțin 10 calculatoare dotate cu softuri de editare pentru imagine și video, softuri pentru editare de texte și softuri de inițiere în IT.
 • Pandemia a dovedit că metodele tradiționale de învățământ pot fi înlocuite rapid cu metodele digitale și combinarea celor doua metode în mod hibrid câștigă din ce în ce mai mult teren. Ne propunem să finanțăm achiziția de mijloace tehnologice necesare tuturor elevilor printr-un concurs de proiecte adecvate.
Vom crea condiții decente în școli

Niciun elev târgumureșean nu poate merge la o școală unde toaleta nu este curată, lipsește hârtia igienică sau săpunul sau unde părinții dau bani pentru cretă. Vom găsi banii pentru asigurarea materialelor necesare și vom institui controale stricte în ce privește curățenia și igienizarea spațiilor, a lucrărilor de întreținere sau mentenanță. Fiecare unitate școlară cheltuie anual suma de 10 lei/elev pentru curățenie. Găsirea mijloacelor adecvate de finanțare ține de voința politică in totalitate. Vom asigura aceste resurse și vom controla achiziția celor necesare pentru buna desfășurare si in condiții de siguranță sanitară  a cursurilor pentru copiii noștri.

Ora de educație fizică din școli trebuie ținută
 • Ne propunem să extindem bazele sportive școlare și le vom dota adecvat si modern. Sportul va deveni astfel o atracție pentru copiii de astăzi care stau prea mult în fața calculatoarelor. În același timp ne dorim și ca profesorii să se poată ocupa de elevi și să-i antreneze în săli de sport moderne, dotate corespunzător.
 • Programul de înot va fi accesibil o dată pe săptămână pentru fiecare preșcolar și elev de clasa I-a și clasa a II-a. Fiecare elev târgumureșean va beneficia de tratament egal.
 • Vom lansa programul de atletism la care pot participa toți elevii din ciclul primar și gimnazial din Târgu Mureș.
Fiecare preșcolar are dreptul să meargă la grădinița cea mai apropiată domiciliului
 • Nici această decizie nu se pot lua fără consultarea prealabilă a părinților. Vom face o evaluare a necesarului de unități existente și posibilitatea de construire de spații noi, eliminând astfel situațiile în care o grădiniță refuză înscrierea unui copil.
 • Grădinițele trebuie puse la punct și dotate adecvat. Pentru toți părinții cel mai important lucru este să-și poate lăsa copiii in siguranță si  într-un loc plăcut.
 • Autoritatea locală, în anumite circumstanțe, are posibilitatea să modifice rețeaua școlară, în așa fel încât să ajute părinții care se reîntorc la muncă din concediul de creștere a copilului. Prin adaptarea dinamică a rețelei școlare în funcție de solicitări și prin extinderea unităților de învățământ, în fiecare cartier vom putea asigura un loc în grădiniță pentru toți copiii de peste 2 ani.
 • În Târgu Mureș funcționează în prezent 6 creșe, cu o capacitate totală de 337 de locuri. Acestea sunt însă supraaglomerate iar în ultimii trei ani solicitările primite de aceste unități au fost duble față de numărul de locuri disponibile. În următorii 3 ani ne propunem să creștem capacitatea creșelor cu un număr de 300 de locuri urmând ca în următorii 6 ani să ajungem la 450 de locuri prin construirea unor noi creșe și extinderea și modernizarea celor existente.
Vom avea autobuze școlare

Există multe situații în care, chiar și elevi din învățământul primar locuiesc la distanțe semnificative de școala lor. Astfel, aglomerația de dimineață și de după-amiază se datorează parțial, părinților care își transportă copiii de la și până la unitatea de învățământ. Pentru evitarea acestei situații ne propunem să asiguram transportul elevilor către unitățile de învățământ prin autobuze școlare  dedicate.

Școală în afara școlii

Școlile din Târgu Mureș vor fi încurajate în organizarea activităților extrașcolare. Vom finanța programe destinate să trezească dragostea față de natură și protejare a mediului și adoptarea unui stil de viață sănătos. Crearea unei grădini școlare, transformarea curților școlii în zone verzi, excursii în natură sau evenimente axate pe importanța colectării selective a deșeurilor –  sunt câteva exemple de activități pe care Primăria le va finanța parțial sau în totalitate.

Reînnoim orașul, protejăm patrimoniul

Întreținerea drumurilor, străzilor, trotuarelor

Vom pune capăt acelei practici a actualei administrații de a reabilita și asfalta drumurile doar din zonele din care Primarul speră voturi. Există în oraș 37 de străzi încă neasfaltate. Reparațiile de străzi și trotuare sunt esențiale întrucât duc la eficientizarea traficului in principal iar in subsidiar cresc confortul și starea generală de bine. În perioada 2021-2024 vom implementa un program de reabilitare a trotuarelor în cartierele Ady, Unirii și Mureșeni.

Reabilitare termică și înfrumusețarea blocurilor de locuințe
 • Vom oferi sprijin real târgumureșenilor care locuiesc în blocuri ce au nevoie de reabilitare termică a clădirilor.
 • Programul de reabilitare va fi bine stabilit după o agendă publică, la solicitarea asociațiilor de proprietari, iar partea financiară va deveni transparentă.
 • La izolarea termică a clădirilor nu contează doar eficiența energetică. Aceste lucrări ne oferă o posibilitate unică pentru îmbunătățirea imaginii estetice a orașului, pentru crearea unui mediu plăcut și sigur pentru locuitori sau turiști. Vom elabora un regulament în conformitate cu planul urbanistic al orașului.
 • Vom sprijini conversia acoperișurilor în ”acoperișuri verzi” și transformarea lor în grădini cu scopul de a deveni spații comunitare, pentru toate clădirile unde aceste investiții sunt posibile.
Să protejăm și să întreținem monumentele istorice ale orașului

Vom dezvolta un sistem de reglementare a taxelor și a finanțărilor, care va crește interesul proprietarilor de a proteja patrimoniul cultural. Proprietarii imobilelor de patrimoniu nu trebuie să considere un dezavantaj deținerea unei astfel de clădiri. Proprietarii care vor reabilita exteriorul clădirilor din surse proprii vor beneficia de sprijin.

Vom reda vechea strălucire a clădirilor cu caracter din oraș

Menținerea caracterului istoric al orașului nu implică numai lucrări de mentenanță și de reabilitare a clădirilor. Hidranții vechi de o sută de ani care mai există în oraș, capacele de canalizare, gardurile de piatră și cele din fier forjat, străzile micuțe cu piatră cubică contribuie împreună la imaginea specifică orașului. Vom elabora un set de reglementari necesare protejării acestora. Fiecare statuie și monument amplasat pe domeniul public va fi iluminat în timpul nopții.

Vom monta plăcuțe informative multilingve pe statuile și clădirile publice

Vom demara amplasarea plăcuțelor informative în mai multe limbi în fiecare loc al unui eveniment important în viața orașului sau care are legătură cu o personalitate marcantă a Târgu Mureșului. Cetățenii orașului sau turiștii vor avea posibilitatea de a afla informații relevante privind personalitatea reprezentată de o statuie, importanța acesteia precum si despre artistul care a creat-o. Aceste informații vor fi accesibile prin intermediul unui cod QR și pe telefonul mobil.

Vom da o nouă destinație fostelor centrale termice din cartiere

Aproape în fiecare cartier există câte o clădire în care, în urmă cu câteva decenii, funcționa centrală termică a ansamblului de blocuri. O parte din acestea au fost privatizate iar altele sunt dezafectate și în paragină. După o analiză atentă privind situația acestora din punct de vedere juridic, vor urma consultări cu organizațiile civile ce activează in zona de urbanism pentru identificarea unei noi destinații pentru aceste imobile părăsite și nefolosite. Luând în considerare starea clădirilor, a dotărilor existente precum și a posibilității de extindere, respectiv nevoile sociale, ne propunem să le redăm utilizării prin transformarea acestora în centre comunitare pentru persoane de vârsta a treia, centre de socializare și de activități pentru copii cu dizabilități sau cu nevoi speciale sau, de ce nu, ca centre cultural pentru cartiere.

Calea ferată să nu fie o piedică

Ne-am obișnuit să privim calea ferată care ne traversează orașul ca fiind o problema si nicidecum un element important. Trenul este un mijloc de transport sustenabil și ecologic, accesibil pentru fiecare târgumureșean. Ne dorim să poată deveni parte din transportul suburban și local.

Un tren suburban ar ușura deplasarea navetiștilor din localitățile învecinate către locurile de muncă. Ca acest obiectiv să fie atins, vom căuta să colaborăm cu toți factorii de decizie importanți, și anume Căile Ferate Române, Ministerul Transporturilor, Zona Metropolitană Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș. Este o problemă ce a devenit deja stringentă și care, odată rezolvată ar ușura mult confortul locuitorilor orașului.

 • Vom lua legătura cu toate instituțiile implicate pentru a muta în subteran bucata cuprinsă intre Gara Mare și Gara Mică.
 • Împreună cu Asociația Zona Metropolitană Târgu Mureș vom realiza un studiu de impact  privind începerea construcției aferente unui tren suburban. Prin legarea orașelor Luduș-Reghin, respectiv deservirea localităților în care funcționează parcuri industriale, mobilitatea și conectivitatea regiunii ar deveni mai eficientă și mai ieftină.
 • Prin integrarea mijloacelor de transport feroviar în transportul public apare necesitatea înființării de noi stații atât în Târgu Mureș cât și localitățile tranzitate. Odată creată infrastructura, prin sincronizarea trenurilor care ar servi ca transportul public și prin încurajarea cetățenilor să utilizeze preponderent bicicletele mobilitatea ar crește și ar scădea blocajele de trafic.
Vom rezolva situația clădirilor și a construcțiilor

În fiecare zonă a orașului găsim clădiri, construcții părăsite și deteriorate care merită o soartă mai bună. Fraza ”Nu este proprietatea orașului” nu mai poate fi folosită ca scuză. Aceste imobile, atât prin funcția pe care o au, cât și prin exteriorul lor pot deveni din nou parte importantă din viața orașului. Vom solicita preluarea și transferarea dreptului de proprietate asupra clădirilor statului iar pentru imobilele aflate în proprietate privată vom recurge la majorarea impozitului aplicabil clădirilor neîngrijite.

Orașul verde

Cu toții ne dorim și avem dreptul la un mediu înconjurător sănătos în care să trăim și să de dezvoltăm. Cu toții ne dorim să ne creștem copiii într-un mediu verde, care să ne inspire însă, din păcate, Târgu Mureș nu are această posibilitate. Foarte multe lucruri trebuiesc schimbate radical pentru ca acest oraș să devină un oraș verde, unde se poate trăi sănătos la standarde europene și care să funcționează pe baza unor principii de dezvoltare durabilă. Este nevoie de un plan complex care să țină cont de criterii/considerente sociale, economice și de protecția mediului. Se tot afirmă că este nevoie de regândirea strategiei de dezvoltare a orașului dar noi considerăm că este la fel de important și să o punem în practică.

Strategia de dezvoltare durabilă a Târgu Mureșului a fost aprobată în 2002, și până în ziua de azi, documentul poate fi consultat pe site-ul Primăriei. Cel care conduce grupul de acțiune este Primarul actual, aceasta fiind una din multiplele sale funcții. Însă, până acum, nu au fost luate niciun fel de măsuri pentru a pune în practică obiectivele prevăzute în strategie. Târgu Mureș are nevoie în cel mai scurt timp de o nouă Strategie de dezvoltare durabilă, în special datorită planului Uniunii Europene de luptă al împotriva schimbărilor climatice (European Green Deal), care pe lângă obiective prevede și modalitățile de finanțare necesară acestuia.
Scăderea poluării aerului depinde de voință
 • În Târgu Mureș calitatea aerului este extrem de proastă, acest lucru datorându-se in mare măsură industriei de profil din oraș (în principal a combinatului chimic). La acesta se adaugă si noxele provenite din traficul rutier. În primul rând, târgumureșenii trebuie să conștientizeze imaginea clară asupra situației actuale reale. Pentru a informarea cetățenilor vom amplasa aparate de măsurare a calității aerului în punctele critice ale orașului iar rezultatele măsurărilor vor putea fi urmărite și online.
 • Printre obiectivele noastre asumate un loc important îl are scăderea poluării cauzate de combinatul chimic. Odată pentru totdeauna trebuie pus capăt compromisurilor, sănătatea a sute de mii de oameni nu poate fi sacrificată pentru un câștig financiar. Până în 2030 ori încetează să mai emită noxe care ne afectează ori, daca nu, vom decide închiderea.
Vom amenaja zona pârâului Pocloș

Starea actuală a pârâului Pocloș este pata de rușine a orașului deși are o multitudine de posibilități de schimbare a acestei situații. De zeci de ani există planuri de reabilitare însă nici măcar unul nu a fost pus în aplicare. Această zonă de maxim interes poate fi transformată într-un culoar modern verde care traversează Municipiul, având piste de biciclete, străzi pietonale și zone de agrement amenajate pe tot parcursul acestuia.

Vom înființa noi spații verzi

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă in prezent orașul este procentul mic de suprafață verde / rezident precum și o lipsa acută a parcurilor. În Târgu Mureș s-a calculat o rată medie de 15 mp de suprafață verde / persoană rezidentă, în condițiile în care, de exemplu, Bistrița înregistrează 35 mp iar Oradea 22mp.

Platoul Cornești suplinește numai parțial această lipsă nefiind suficient pentru un oraș de mărimea Târgu Mureșului. Avem nevoie de crearea de noi și mari spații verzi în oraș. Vom pune capăt nepăsării arătate până acum de Primărie, mai ales că acest lucru a fost pus în discuție și solicitat de nenumărate ori in cei 20 de ani, atât de ONG-uri cât si de cetățenii simpli. Sunt posibile crearea spațiilor verzi extinse în zone deja identificate de-alungul râului Mureș, între Depozitul de armăsari și curbura Mureșului, respectiv de-alungul pârâului Pocloș și a canalului turbinei.

Vom împăduri marginea orașului

În colaborare cu localitățile învecinate vom porni un program de împădurire pentru a realiza un inel verde în jurul Municipiului.

Vom opri măcelul copacilor, iar în locul unui arbore tăiat vom planta doi

Autoritatea locală a tratat cu iresponsabilitate spațiile verzi puține existente in oraș și, în special, situația  arborilor bătrâni. Tăierile nejustificate ale copacilor sau toaletarea acestora au afectat atât calitatea aerului cât și imaginea orașului într-un mod iremediabil, știindu-se faptul că este nevoie de zeci de ani ca un arbore să poată crește și să se poată ajunge la maturitate,  Pentru a fi în concordanță cu alte orașe din Europa, și în Târgu Mureș copacii se vor tăia in viitor doar ca ultimă soluție. Toaletarea adecvată a copacilor este la fel de importantă pentru imaginea orașului ca și pentru confortul locuitorilor. Temporar vom implementa un ”Moratoriu de tăieri” și vom autoriza  tăierea  controlată doar pentru arborii care reprezintă un pericol pentru trecători sau locuitorii acelei zone. De asemenea, vom elabora un ghid nou de îngrijire a masei lemnoase intracomunitare.

Platoul Cornești

Platoul Cornești este unul dintre zonele preferate ale târgumureșenilor fiind în prezent singurul loc de recreație în natură. Pădurea din jur are statut de arie naturală protejată și un rol esențial atât in ce privește calitatea aerului cât si pentru protejarea speciilor de păsări ce își găsesc refugiul acolo. Dezvoltarea Platoului Cornești trebuie realizată doar cu respectare valorii de arie protejate și evitând scăderea suprafeței împădurite. Pentru perioada imediat următoare, autoritatea locală își va asuma un rol în administrarea acestei arii protejate, asigurându-se astfel ca zona Platoului Cornești să rămână una dintre cele mai interesante si atractive locuri de recreație, păstrând totodată caracterul specific.

Curățenie
 • Se va face curățenie pe străzi, în parcuri iar locurile de joacă vor fi zilnic dezinfectate.
 • Vom interzice fumatul la mai puțin de 5 metri de locurile special amenajate pentru copii.
 • Vom interzice accesul câinilor în parcurile de joacă speciale pentru copii însă vom crea zone bine delimitate pentru ei.
 • Proprietari de câini care nu vor face curat în urma animalului vor fi amendați.
 • Semestrial, vom asigura posibilitatea târgumureșenilor să poată scăpa de deșeurile provenite din lucrări de construcții sau de reabilitare a clădirilor într-un mod organizat.
 • Împreună cu Garda de Mediu și Poliția Locală vom desființa rampele ilegale de gunoaie și vom institui amenzi mari pentru cei care continua practica.
 • Vom asigura condițiile colectării selective a deșeurilor, ceea va duce la o scădere cu 30% a cheltuielilor de transport și depozitare a  acestora.
 • În loc să creștem profitul unor firme private, vom considera nivelul de satisfacție a târgumureșenilor ca fiind un indicatorul real de succes al acțiunii privind colectarea selectivă a deșeurilor.
 • Vom moderniza toaletele publice existente în centrul orașului și în Parcul Municipal și vom amplasa toalete mobile în apropierea parcurilor de joacă.
Vom extinde infrastructura pentru animalele de companie, mai ales cea în  beneficiul câinilor
 • Considerăm o valoare în plus creșterea unui câine, având un efect pozitiv atât asupra calității vieții  proprietarilor, cât și asupra dezvoltării emoționale și echilibrate a copiilor. Din acest motiv, în toate cartierele vom înființa parcuri amenajate special pentru câini. Împreună cu Direcția de Apă și Primăria Sângeorgiu de Mureș vom amenaja un spațiu destinat plimbatului câinilor între bacul de pe râul Mureș și cei șapte plopi.
  Împreună cu Poliția Locală vom verifica lucrările de întreținere a acestor spații, existența coșurilor de gunoi și golirea lor regulată.
Pavajul să fie o alternativă la asfalt, nu la zonele verzi

Zonele verzi naturale sunt esențiale într-un oraș și nu pot fi înlocuite sau distruse, mai ales având în vedere suprafețele limitate ale acestora.

Nici măcar cu argumente arhitecturale sau de ordin estetic nu pot fi justificate dispariția copacilor din centrul Municipiului și a scăderii suprafețelor de spații verzi din centru orașului. Din acest motiv vom demara un Program Verde pe tot teritoriul orașului împreună cu asociațiile de locatari pentru identificarea tuturor suprafețelor, care vor fi redate naturii.

Surse orășenești de apă
 • Târgu Mureș se află într-o situația norocoasă față de alte orașe prin cele 9 izvoare, dintre care 4 au apa potabilă existente. Din surse financiare proprii și prin accesarea finanțărilor europene vom porni un program de revitalizare ce va avea ca obiectiv conservarea și protecția acestor izvoare.
 • Vom amplasa fântâni cu apă potabilă pentru public în cele mai aglomerate zone ale orașului.

Modernizăm transportul în comun

Cel mai important aspect în reorganizarea transportului public, este de a identifica factorii de eficientă ecologica, cost și rapiditate în același timp, pentru ca un cetățean să se poată deplasa cu ușurință între cele mai îndepărtate două puncte din oraș. Planul de mobilitate urbană privind reorganizarea transportului public din Târgu Mureș îl vom aplica ținând cont de aceste caracteristici.

Vom pune în funcțiune autobuze noi

Conform unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și câștigat deja de Primărie, vom putea achiziționa autobuze noi, ecologice și cu un grad de confort ridicat. Până la sfârșitul anului 2022 vom avea 47 de autobuze electrice ce vor veni  printr-un proiect european aflat în derulare, 41 de autobuze diesel cumpărate din bugetul propriu și 38 de autobuze hibrid  cu finanțare europeană.

Vom înființa stații de autobuz moderne

Toate stațiile aferente transportului in comun, vor trece printr-un proces de modernizare și reabilitare. Vor fi amplasate paviloane cu acoperiș verde, cu un design modern ce vor proteja călătorii cât timp așteaptă sosirea autobuzelor. Acestea se vor încadra perfect din punct de vedere estetic în imaginea de ansamblu a orașului având ca principală utilitate protecția împotriva intemperiilor și secundar îmbunătățirea calității aerului din Târgu Mureș.

Vom înființa benzi separate pentru autobuze

În funcție de posibilitățile existente în infrastructura orașului, vom înființa benzi suplimentare pentru circulația autobuzelor pe strada Gheorghe Doja, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, respectiv pe strada 22 Decembrie 1989, strada Pandurilor, podul Mureș și str. Călărașilor. Aici vor putea circula mijloacele de transport în comun, autobuzele școlare, taxiurile, bicicletele și motocicletele.

Vom introduce biletul digital

Treptat vom renunța la practica arhaică a cumpărării unui bilet din autobuz. Vom introduce biletul digital ce va putea fi achiziționat rapid și simplu prin trimiterea unui SMS către un număr dedicat sau printr-o  aplicație. În paralel vom extinde și plata abonamentelor pentru  transport prin această procedură.

În stațiile de autobuz vom amplasa automate de bilete.

Vom realiza un program de transport punctual care va putea fi urmărit live

Vom dota autobuzele cu sisteme tip GPS, astfel toți cei care așteaptă autobuzul în stații să poată urmări pe un ecran traseul acestuia și să poată estima cu acuratețe timpul necesar până când autobuzul ar putea ajunge in stație.

Vom extinde aria de transport pe tot teritoriul Zonei Metropolitane

Împreună cu Primarii comunelor și orașelor învecinate și cu reprezentanții Consiliul Județean Mureș  vom crea cadrul legal, și condițiile prin care cetățenii, prin achiziționarea Abonamentului Metropolitan pentru transportul suburban, vor putea călători din Sângeorgiu de Mureș până în Corunca sau din Târgu Mureș până la Aeroportul Transilvania din Vidrasău.

Vom realiza un studiu de impact pentru conectarea transportul feroviar la transportul public

Deși Planul de Mobilitate Urbană Durabilă conține posibilitatea utilizării căii ferate care traversează orașul și pentru transport public local, în ultimele decenii nu s-a făcut nimic în acest sens. Vom realiza un studiu privind condițiile și criteriile care trebuie îndeplinite pentru ca firma de transport public din Târgu Mureș să pornească trasee noi pe porțiunea de cale ferată care traversează Zona Metropolitană.
Comisia Europeană a declarat anul 2021 ca fiind Anul European al Căilor Ferate promovând  transportul feroviar ca modul de transport durabil, inovator și sigur prin excelență. În perioada 2021-2027 este posibil să crească numărul investițiilor feroviare care vor fi finanțate de către Uniunea Europeană. Împreună cu reprezentanții autorităților locale din  Zona Metropolitană vom înainta un proiect pentru schema de finanțare privind extinderea transportului feroviar public pe infrastructura căilor ferate.

Vom pune în practică bilingvismul

Aplicarea bilingvismului depinde în totalitate de Primărie. Până acum edilul a împiedicat acest lucru. Suntem un oras bilingv, ca atare, vom promova bilingvismul atât în Primărie, cât și la instituțiile aflate în subordinea acesteia. Formularele-tip, site-urile instituțiilor, indicatoare stradale precum și comunicarea cu instituțiile orașului vor putea deveni bilingve.

Traficul rutier din oraș

Mobilitatea urbană este un domeniu extrem de complex, însă problemele privind acest domeniu nu pot fi rezolvate cu soluții temporare sau insuficient analizate ca impact asupra mediului și orașului. Considerăm necesară reevaluarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, urmând apoi implementarea acestuia. Scopul este construirea unui oraș curat, sigur, unde să îți dorești să trăiești și unde deplasarea să fie plăcută, indiferent dacă vorbim de șoferi, bicicliști, călători în mijloacele de transport în comun sau în alte mijloace alternative.

Vom construi rețele de parcare

În centrul Municipiului vom începe construcția unei parcări supraetajate în 2022 și a altor două parcări supraetajate până în 2024. Parcarea care se va construi în spatele Teatrului Național va avea o capacitate de 500 de locuri în timp ce parcarea de lângă Mureș Mall va avea o capacitate maximă de 400 de locuri. Situația lipsei parcărilor este una de interes maxim și sunt necesare identificarea de soluții adecvate, nu doar în centrul orașului ci și în cartiere. Astfel, în cartierele Tudor, Dâmbu Pietros sau 22 Decembrie (7 Noiembrie) vom ridica, cu caracter temporar, parcări mobile ce pot fi asamblate și dezasamblate rapid și ușor.

Vom soluționa situația parcării de lângă Spitalul Nou din Târgu Mureș

În zona spitalului este imposibil să găsești un loc de parcare. Problema se datorează, în principal, disputei între Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș asupra dreptului de proprietate. În colaborare cu Consiliul Județean Mureș vom pune capăt procesul juridic care durează deja de foarte mulți ani și vom începe de urgență amenajarea terenului.

Circulația bicicletelor

În prezent să circuli cu bicicleta prin Târgu Mureș este considerat un sport extrem. Există un real interes al locuitorilor orașului sau al vizitatorilor ocazionali pentru dezvoltarea infrastructurii necesare. Vom alege ca traseele pentru pistele de biciclete, să fie alternative reale și sigure la rutele cele mai aglomerate din oraș, iar școlile, terenurile și sălile de sport, respectiv centrul orașului să poată oferi condițiile necesare de trafic sigur și bicicliștilor.

Pietoni

Mersul pe jos, plimbările în ultimii 20 de ani au fost îngreunate de trotuarele îngustate, unde cu greu încap mai mult de două persoane una lângă alta. De multe ori este imposibil ca o persoană, cu un grad de dizabilitate locomotorie ce impune folosirea unui dispozitiv de deplasare pe roti, să ajungă din punctul A în punctul B. Consecința acestui fapt este folosirea mașinii personale pe distanțe scurte. Pentru a stimula mersul pe jos, acolo unde este posibil, vom extinde trotuarele și vom interzice parcarea mașinilor în aceste zone.

Vom crește siguranța deplasării pietonale

În ultimii trei ani în Târgu Mureș au avut loc 747 de accidente rutiere. În 246 de cazuri au fost implicați pietoni. Cu ajutorul limitatoarelor de viteză coroborate cu iluminarea nocturnă a trecerilor de pietoni precum și amplasarea logică și adecvată a acestora, montarea semafoarelor inteligente și a semnalizatoarelor sonore și luminoase, putem scădea riscul producerii accidentelor.

Situația actuală

Întotdeauna am fost mândri de orașul nostru. Ne-a plăcut să credem că suntem invidiați de alții pentru multiculturalism și diversitatea ce au dat unicitate orașului. Au existat într-adevăr perioade de dezvoltare culturală și socială puternice. A fost o perioadă când ne-am simțit că suntem mândri că suntem târgumureșeni. De-alungul anilor însă acest sentiment s-a atenuat treptat până când a dispărut. Unicitatea orașului este deja percepută ca fiind negativă, tinerii orașului decid să plece în alte locuri, din cartiere au dispărut terenurile sportive, entuziasmul, evenimentele artistice au fost interzise în spațiile publice iar cele culturale aproape că au dispărut fiind înlocuite cu aglomerație, murdărie sau corupția instituționalizată.

Viziune

Pentru a însufla viață în oraș vom reda spațiile publice acelora care le pot umple cu creativitate, talent și performanță. Vom redescoperi că plusvaloarea adusă comunității prin creație și muncă susținută se adaugă firesc la valoarea comunității în ansamblu.

Principii de bază

Vom sprijini cultura, vom încuraja artiștii și creatorii, vom sprijini inițiativele culturale.
Vom construi un oraș care oferă cetățenilor în fiecare oră posibilitatea de relaxare, distracție și aventură.
Vom sprijini sportul în masă pentru sănătatea cetățenilor în timp ce sporturilor de performanță le vom dărui publicul lor.

Program social
Persoanelor cu dizabilități le vor acorda atenția cuvenită

De foarte mulți ani persoanele cu dizabilități sunt considerate o povară de către Primăria Târgu Mureș. Organizațiile care se ocupă de ei sunt tratate cu dușmănie iar munca lor este împiedicată de cele mai multe ori. Vom pune capăt acestei situații și vom colabora cu toți cei care au nevoie de ajutor.

 • Vom adapta căile de acces în instituțiile aflate in subordinea Primăriei la nevoile persoanelor cu dizabilăți locomotorii și nu numai, aplicând aceleași măsuri și în cazul domeniului și a transportului public.
 • Vom vira la termen sprijinul financiar destinat organizațiilor ce se ocupă cu gestionarea problemelor persoanelor cu nevoi speciale.

Vom lichida focarele de sărăcie

Zonele subdezvoltate din oraș, precum Valea Rece, sunt dezonorante pentru Târgu Mureș. Dorim să punem capăt sărăciei severe care domină aici și vom reuși acest lucru prin organizarea unor cursuri de pregătire profesională, prin programe de creare a locurilor de muncă și programe de incluziune speciale elaborate pentru grupuri sociale vulnerabile. Pentru realizarea acestor obiective vom accesa finanțări din fonduri europene.

Vom crea relații de încredere cu asociațiile profesioniste

Este o prioritate pentru noi crearea unor parteneriate adevărate cu organizațiile civile care sprijină aceste categorii vulnerabile. Aceste ONG-uri oferă servicii sociale din aria serviciilor publice, diminuând volumul de muncă și presiunea asupra instituțiilor publice. Vom vira la termen sumele alocate acestor organizații.

Vom crea baza de date a prestatorilor de servicii sociale

Vom crea o bază de date virtuală care să conțină atât prestatorii de servicii sociale și organizațiile de protecția drepturilor acreditate și neacreditate, pentru a ușura solicitarea  ajutorului de către persoanele nevoiașe. În acest sens vom înființa un birou juridic pentru consilierea acestor persoane.

Utilizarea spațiilor publice

Vom salva centrul orașului de apatie

În ultimul deceniu centrul a devenit din ce în ce mai apatic, gol. Acest fenomen se datorează parțial ocupării spațiilor comerciale de către farmacii, bănci și companii de telecomunicații. Pandemia a accentuat sever această problemă fiind astfel puși în situația în care, frecvent centrul orașului este părăsit începând cu ora 18:00 aproape în totalitate. Prin extinderea zonelor pietonale și prin încurajarea înființării teraselor, prin organizarea evenimentelor culturale sperăm la o relansare a acestuia.

Vom dezvolta un centru integrat, multifuncțional în aer liber

Prin conectarea parcului Municipal, a Stadionul municipal, a fostei cazarme militare care acum găzduiește piața de vechituri și a malului Mureșului vom crea o zonă tip parc, potrivită pentru diverse activități în aer liber, evenimente culturale și sportive. Regândirea acestui spațiu va fi sarcina echipei de urbanism a orașului.

Spațiile publice vor fi puse la dispoziția artelor

Orașul i-a exilat pe artiști din spațiile publice. În acest moment, orice manifestare culturală trebuie autorizată în prealabil, flash-mob-urile sunt considerate ilegale și amendate, în timp ce aprobarea evenimentelor care ar urma să se derulează pe domeniul public este arbitrară.

Vom face posibilă prezența cântăreților, actorilor și a artiștilor plastici în spațiile publice, pentru a anima publicul și a crea valoare reală.

Vom valorifica spațiile adecvate organizării evenimentelor

Vom începe redefinirea termenului de târgumureșean, urmat de accentuarea rolului turistic al orașului nostru, stimularea economiei, prezentarea valorilor locale, gastronomia, confortul, distracția de calitate opusă culturii de consum, locul întâlnirilor personale, spațiul adecvat diferitelor stiluri artistice. Am putea continua să enumerăm rolurile pe care le poate avea în Târgu Mureș ca centru bine gândit și bine pus la punct. Din punct de vedere al istoriei, posibilităților existente și poziționării orașului, acesta este predestinat la succes.

Autorizațiile vor putea fi cerute printr-o solicitare simplă accesibilă on-line de pe internet sau printr-o aplicație telefonică. Vom elabora o procedură clară și simplificată prin care organizatorii de evenimente culturale, sportive sau alte evenimente să aleagă cu ușurință locul de desfășurare.

Vom pune capăt modului actual de tratament al contribuabililor de către instituția Primarului. Pentru folosința spațiului public nimeni nu trebuie pus în situația de a se umili pentru o autorizație necesară unui eveniment cultural chiar pentru publicul tîrgumureșean. Ne vom asigura că toți cetățenii vor primi un tratament egal.

Vom regândi și vom ajusta întreaga procedură de depunere a proiectelor.

Vom încuraja reprezentanții societății civile și a mediului de afaceri să organizeze pe spațiile publice cât mai multe evenimente culturale, de promovare sportivă sau de business. Evenimentele publice desfășurate în aer liber vor crește încasărilor firmelor și totodată, vor duce la creșterea veniturilor autorității publice locale. Pentru organizarea acestora este de ajuns să punem la dispoziția solicitanților spațiile și infrastructura necesară.

Vom respecta cultele religioase

În viața orașului nostru cultele religioase îndeplinesc un rol incontestabil în formarea comunității noastre, oferind consiliere spirituală pentru mii de târgumureșeni. Acestea desfășoară inclusiv activități de asistență socială, oferind constant o mână de ajutor persoanelor vulnerabile, nevoiașe și suferinde. Pe lângă acestea, bisericile călăuzesc mii de credincioși târgumureșeni.

 • Vom menține o colaborare strânsă între primărie și reprezentanții cultelor religioase, respectiv cu organizațiile bisericești.
 • Vom lansa un concurs de proiecte pentru stimularea lucrărilor de reabilitare a monumentelor istorice aflate în patrimoniul bisericilor.
 • Vom sprijini prin elaborarea unor proiecte de interes local toate acele programe organizate de către biserici care au un rol public, informativ, preventiv și aduc o plusvaloare comunității.

Orașul face sport

Târgu Mureș are o istorie veche în domeniul sportului. Fotbal, hockey , baschet, înot, sau polo sunt ramurile sportive care se practică deja de la începutul secolului trecut.

Vom introduce o strategie de finanțare sportivă transparentă

Vom înființa un fond pentru finanțarea concursului de proiecte pentru orice asociație sportivă târgumureșeană. Vom oferi finanțarea pe baza unor reguli și condiții transparente pentru orice asociație sportivă.

Vom pune la punct bazele sportive ale orașului

Vom lansa un program de modernizare a bazelor sportive ale orașului. Scopul programului va fi stabilit în așa fel încât fiecare cetățean să cunoască data exactă de finalizare și reabilitare a sălii de sport sau a terenului de fotbal cel mai apropiat domiciliului său.

Fiecare târgumureșean are dreptul să folosească bazele sportive ale orașului

Vom stabili un program precis ce va fi realizat fără favoritisme, prin care orice târgumureșean sau asociație sportivă va putea avea acces la bazele sportive aflate în proprietatea publică a orașului.

Vom crea mini-terenuri de sport în cartiere

În zonele în care nu există un spațiu adecvat vom amplasa panouri de baschet, mese de ping-pong pentru a satisface în mod gratuit nevoia de a face sport.

Arhivă video

Învingem împreună! / Győzzön Vásárhely!

🇷🇴 Astăzi este cea mai importantă zi din ultimii 20 de ani. Este Ziua schimbării. Am votat pentru schimbare, să facem toți la fel! Să învingă Târgul M…

Votează-l pe Soós!

Ce alegi: pașaportul 🛂 sa buletinul...de vot? Nu lăsa ca alții să decidă în locul tău. Duminică ieși la vot.! 😉✌️

Sfărșit de campanie / Kampányhajrá

🇭🇺 Kampányhajrá: mocskolódás, félretájékoztatás, hazugságok. 😒 🇷🇴 Sfărșit de campanie: calomnii, dezinformare, minciuni. 🙄

Most győzni tudunk! / Acum putem învinge!

🇭🇺 Marosvásárhely 20 éve áll. A dugóban ⛔️, a füstben💨, a korrupcióban🕵🏼‍♂‍💲. De végre eljött a változás ideje. Éljünk az eséllyel! Most győzni tudunk…

Dacă vrei să fii la zi cu toate noutățile, urmărește-ne pe Facebook!

Dacă vrei să fii la zi cu toate noutățile, urmărește-ne pe Facebook!

https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/02/triangle-blue.png