2020-2030Învingem! Împreună!

Programul de reconstrucție a orașului

Dragii mei Târgumureșeni!

Dezvoltarea orașului nostru s-a oprit. Este evident că tot ceea ce se oprește, va rămâne în urmă. În acest fel am fost depășiți de mult timp nu numai de orașe precum Cluj Napoca, Sibiu și Brașov, ci și de orașe mult mai mici, precum Alba-Iulia și Bistrița. Târgu Mureș stagnează. De-alungul ultimilor 15 ani aproape 15.000 de locuitori au părăsit orașul. Asta este un fapt, o realitate!

Târgu Mureș, ca oraș a avut bani suficienți. Primarul însă a cheltuit banul public discreționar, angajând cheltuieli cu mult peste suma pe care o avea la dispoziție. Datorită lui, câteva conturi bancare s-au ”umflat” miraculos în timp ce orașul a rămas la fel, prins într-un trecut îndepărtat. Transportul public este de toată rușinea, atunci când dorim să parcăm mașina prin centru rămânem numai cu speranța iar dacă ne dorim relaxare de calitate, suntem nevoiți să căutăm altundeva.

Nu e bine să trăiești aici, indiferent dacă ești român sau maghiar. Acest lucru se simte în toate zonele orașului, își pune amprenta în viața noastră de zi cu zi, atât în ce privește activitatea învățământului școlar cât și universitar.

Știm cu toții situația Universității de Medicină și Farmacie unde, nici până astăzi nu s-a avansat deloc în aplicarea bilingvismului.

Sunt urmașul unei familii vechi din Târgu Mureș. Aici au trăit strămoșii mei și mi-aș dori mult ca și copiii mei să trăiască aici. Iubesc acest oraș. Aici am crescut, aici am învățat și aici mi-am întemeiat familia. Timp ce mulți ani am privit neputincios cum orașul meu natal devine victima deciziilor greșite, a nepăsării și a neglijenței.

De 15 ani lucrez împreună cu români și maghiari, rromi și vorbitori de limba germană. Așa, în acest spirit, îmi propun să servesc interesele fundamentale ale  târgumureșenilor. Ca șef de instituție, ca organizator de evenimente și om politic lucrez tocmai pentru a stopa declinul acestui oraș, a întări comunitatea și a păstra tradițiile.

Nu lupt împotriva unor persoane ci împotriva acelui sistem care, de mai bine de douăzeci de ani, a pus stăpânire pe orașul nostru. Acest sistem încă funcționează, din păcate.

Este momentul ca târgumureșenii să își recâștige orașul. Avem nevoie de un oraș unde, în loc de înmulțirea datoriilor publice să ne dorim să avem o bună și corectă administrare a resurselor, unde în loc de pescuit în ape tulburi se fie ordine, unde comunitatea crește și se dezvoltă, unde toți oamenii să fie respectați și să poată trăi în bunăstare

Eu vă promit tratament egal și șanse egale pentru toți. Ceea ce s-a distrus în 20 de ani nu poate fi reclădit într-un timp scurt. De aceea, programul meu se referă la ceea ce doresc să fac în următorii 10 ani.

Aș dori să vă vorbesc puțin despre imaginea mea asupra orașului, și o voi face utilizând un neologism, și anume “Viziune”. Despre viziunea mea privind Târgu Mureșul într-un viitor pe care îl vom clădi împreună ținând cont întotdeauna de scopul principal, acela ca până în 2030 să fim primii pe lista orașelor unde să îți dorești să trăiești. De asemenea, consider că am depășit momentul in care incitările cu tentă naționalistă sau inducerea fricii erau suficiente pentru câștigarea unor alegeri.

A venit momentul să învingem împreună frica, corupția, nepăsarea, ura, segregarea etnică sau confesională, cu planuri comune și cu implicarea tuturor deopotrivă!

Așa, în acest spirit îmi propun să servesc interesele târgumureșenilor.

Să fie bani!

Situația actuală

Nu cunoaștem exact suma efectivă cu care s-a îndatorat orașul nostru. Se știe doar că de la an la an Primăria acumulează datorii publice din ce în ce mai mari. Datele oficiale sunt în continuu cosmetizate și, de-alungul ultimului deceniu, nu a existat an în care Primăria să nu fi făcut o proiecție bugetară cu 100 de milioane de lei mai mare decât ceea ce a reușit să realizeze. Asta înseamnă o datorie publica uriașă pe umerii fiecărui locuitor.

Viziune

Trebuie rezolvate de urgență trei probleme distincte dar în același timp conectate. În primul rând, se impune o evaluare a datoriilor existente si un plan de  reeșalonare  a acestora. Este nevoie, de asemenea, de măsuri care să stimuleze economia locală. Și, nu în ultimul rând, trebuie pusă la punct administrarea averii orașului.

Ne dorim să construim un oraș în care taxele și impozitele plătite de cetățeni sunt prețuite de Primărie, unde populația este consultată frecvent pe tema cheltuielilor banului public, în care autoritatea locală dă socoteală cu privire la modul în care sunt folosiți banii contribuabililor.

Principii de bază:

  • Banii contribuabililor vor fi cheltuiți în funcție de necesitățile și nevoile reale ale comunității târgumureșene.
  • Nu vom vinde averea orașului și vom pune capăt risipei.
  • Anunțăm ”Toleranță zero” împotriva corupției și a intereselor personale.

Să fie ordine!

Situația actuală

Conducerea orașului folosește cu multă plăcere expresii precum strategie, concepție, planificare, programare și management, însă în ultimii 20 de ani nu s-a văzut nicio urma acestora. Planurile realizate pentru oraș zac prăfuite în sertarele Primăriei nerealizându-se nimic. Conducerea orașului a ”stors” profesionalismul și din instituțiile subordonate, tolerând doar peroane ce execută indicațiile date  fără a contesta. Pentru actuala echipă a Primăriei, nu știm să existe vreun grup cu care să nu fi avut cel puțin un conflict notabil. Timpul a lucrat in defavoarea lor, în acest moment masa de susținători fiind din ce in ce mai subțire și formată mai ales din pile, cunoștințe si relații. Le vedem cu toții de ani buni și vedem și rezultatul acestui mod de a face administrație .

Viziune

Printre problemele cu care se confruntă orașul, lipsa de organizare ocupă un prim loc pe o listă lungă. Mentalitatea specifică administrației actuală este una centrată pe Primar și pe un grup mic de susținători fideli acestuia. Se poate face ordine cu adevărat în Târgu Mureș numai dacă toată activitatea Primăriei se va concentra să pună pe primul loc cetățeanul și perspectivele de dezvoltare a orașului și nu interesele de grup.

Principii de bază:

  • Vom construi un oraș sigur, în continuă dezvoltare care se axează pe oameni.
  • Primăria va trata în mod egal fiecare cetățean.
  • Vom crește rolul cartierelor, vom ajuta în decongestionarea centrului.

Să fie viață!

Situația actuală

Întotdeauna am fost mândri de orașul nostru. Ne-a plăcut să credem că suntem invidiați de alții pentru multiculturalism și diversitatea ce au dat unicitate orașului. Au existat într-adevăr perioade de dezvoltare culturală și socială puternice. A fost o perioadă când ne-am simțit că suntem mândri că suntem târgumureșeni. De-alungul anilor însă acest sentiment s-a atenuat treptat până când a dispărut. Unicitatea orașului este deja percepută ca fiind negativă, tinerii orașului decid să plece în alte locuri, din cartiere au dispărut terenurile sportive, entuziasmul, evenimentele artistice au fost interzise în spațiile publice iar cele culturale aproape că au dispărut fiind înlocuite cu aglomerație, murdărie sau corupția instituționalizată.

Viziune

Pentru a însufla viață în oraș vom reda spațiile publice acelora care le pot umple cu creativitate, talent și performanță. Vom redescoperi că plusvaloarea adusă comunității prin creație și muncă susținută se adaugă firesc la valoarea comunității în ansamblu.

Principii de bază:

  • Vom sprijini cultura, vom încuraja artiștii și creatorii, vom sprijini inițiativele culturale.
  • Vom construi un oraș care oferă cetățenilor în fiecare oră posibilitatea de relaxare, distracție și aventură.
  • Vom sprijini sportul în masă pentru sănătatea cetățenilor în timp ce sporturilor de performanță le vom dărui publicul lor.

Despre procedura de lucru

Procedura prin care s-a născut acest document nu a durat doar un an, s-a desfășurat pe trei planuri coerente și complementare. Încă din 2019 am inițiat un amplu dialog în cadrul căruia am avut o mulțime de consultări profesionale cu diferite grupuri sociale ale căror viziuni, așteptări și activități determină și modelează viața de zi cu zi a acestui oraș. Prin întâlniri personale, dezbateri publice, discuții profesionale și multa muncă de cercetare pe baza chestionarelor, am încercat să ne facem o ideea reală și obiectivă despre viziunea specialiștilor IT, a organizatorilor evenimentelor culturale, a profesorilor, sportivilor, iubitorilor sportului, intreprinzătorilor, ai liderilor organizațiilor non-guvernamentale asupra orașului lor.

Pentru coerență, în același timp am solicitat sprijinul experților din domeniul dezvoltării, al urbanismului, tehnologiei smart sau în economie pentru realizarea unei strategii de reconstrucție și dezvoltare durabilă și susținută a orașului. Împreună am creat un plan care conține proiecte axate pe tehnologia digitală bazat pe 6 indicatori principali de dezvoltare care măsoară productivitatea unor domenii indispensabile oricărui oraș modern și sustenabil: mobilitate inteligentă, administrare inteligentă, economie inteligentă, oameni inteligenți, mediu inteligent, stil de viață inteligent. Programul nostru electoral se bazează în mare măsură pe această strategie.

Al treilea pilon pe care ne bazăm este opinia târgumureșenilor. În urma consultărilor publice și a sondajelor de opinie, am aflat nemulțumirile, nevoile sau dorințele locuitorilor orașului. Am fost atent la ceea ce au expus, in cadrul luărilor de cuvânt din dezbaterile publice sau a conferințelor și am urmărit dialogurile pe diverse teme de interes public care au avut loc în mediul online.

Programul nostru electoral a fost construit pe această bază. Conține măsuri care pot fi realizate în diferite intervale de timp. Unele vor putea fi finalizate într-un an sau doi an, pentru altele sunt necesari 8 sau chiar și 10 ani de muncă susținută. Nu promitem imposibilul, ci numai ceea ce știm cu certitudine că vom putea realiza.

Vă rugăm să răsfoiți acest document cu acea minte deschisă spre noutate și cu speranță cu care le-am așternut noi pe hârtie.

https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/02/triangle-blue.png