Program

Sa fie ordineOrașul verde

https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/07/19-fa-ultetes-1280x853.jpg

Cu toții ne dorim și avem dreptul la un mediu înconjurător sănătos în care să trăim și să de dezvoltăm. Cu toții ne dorim să ne creștem copiii într-un mediu verde, care să ne inspire însă, din păcate, Târgu Mureș nu are această posibilitate. Foarte multe lucruri trebuiesc schimbate radical pentru ca acest oraș să devină un oraș verde, unde se poate trăi sănătos la standarde europene și care să funcționează pe baza unor principii de dezvoltare durabilă. Este nevoie de un plan complex care să țină cont de criterii/considerente sociale, economice și de protecția mediului. Se tot afirmă că este nevoie de regândirea strategiei de dezvoltare a orașului dar noi considerăm că este la fel de important și să o punem în practică.

Strategia de dezvoltare durabilă a Târgu Mureșului a fost aprobată în 2002, și până în ziua de azi, documentul poate fi consultat pe site-ul Primăriei. Cel care conduce grupul de acțiune este Primarul actual, aceasta fiind una din multiplele sale funcții. Însă, până acum, nu au fost luate niciun fel de măsuri pentru a pune în practică obiectivele prevăzute în strategie. Târgu Mureș are nevoie în cel mai scurt timp de o nouă Strategie de dezvoltare durabilă, în special datorită planului Uniunii Europene de luptă al împotriva schimbărilor climatice (European Green Deal), care pe lângă obiective prevede și modalitățile de finanțare necesară acestuia.

Scăderea poluării aerului depinde de voință

 • În Târgu Mureș calitatea aerului este extrem de proastă, acest lucru datorându-se in mare măsură industriei de profil din oraș (în principal a combinatului chimic). La acesta se adaugă si noxele provenite din traficul rutier. În primul rând, târgumureșenii trebuie să conștientizeze imaginea clară asupra situației actuale reale. Pentru a informarea cetățenilor vom amplasa aparate de măsurare a calității aerului în punctele critice ale orașului iar rezultatele măsurărilor vor putea fi urmărite și online.
 • Printre obiectivele noastre asumate un loc important îl are scăderea poluării cauzate de combinatul chimic. Odată pentru totdeauna trebuie pus capăt compromisurilor, sănătatea a sute de mii de oameni nu poate fi sacrificată pentru un câștig financiar. Până în 2030 ori încetează să mai emită noxe care ne afectează ori, daca nu, vom decide închiderea.

Vom amenaja zona pârâului Pocloș

Starea actuală a pârâului Pocloș este pata de rușine a orașului deși are o multitudine de posibilități de schimbare a acestei situații. De zeci de ani există planuri de reabilitare însă nici măcar unul nu a fost pus în aplicare. Această zonă de maxim interes poate fi transformată într-un culoar modern verde care traversează Municipiul, având piste de biciclete, străzi pietonale și zone de agrement amenajate pe tot parcursul acestuia.

Vom înființa noi spații verzi

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă in prezent orașul este procentul mic de suprafață verde / rezident precum și o lipsa acută a parcurilor. În Târgu Mureș s-a calculat o rată medie de 15 mp de suprafață verde / persoană rezidentă, în condițiile în care, de exemplu, Bistrița înregistrează 35 mp iar Oradea 22mp.

Platoul Cornești suplinește numai parțial această lipsă nefiind suficient pentru un oraș de mărimea Târgu Mureșului. Avem nevoie de crearea de noi și mari spații verzi în oraș. Vom pune capăt nepăsării arătate până acum de Primărie, mai ales că acest lucru a fost pus în discuție și solicitat de nenumărate ori in cei 20 de ani, atât de ONG-uri cât si de cetățenii simpli. Sunt posibile crearea spațiilor verzi extinse în zone deja identificate de-alungul râului Mureș, între Depozitul de armăsari și curbura Mureșului, respectiv de-alungul pârâului Pocloș și a canalului turbinei.

Vom împăduri marginea orașului

În colaborare cu localitățile învecinate vom porni un program de împădurire pentru a realiza un inel verde în jurul Municipiului.

Vom opri măcelul copacilor, iar în locul unui arbore tăiat vom planta doi

Autoritatea locală a tratat cu iresponsabilitate spațiile verzi puține existente in oraș și, în special, situația  arborilor bătrâni. Tăierile nejustificate ale copacilor sau toaletarea acestora au afectat atât calitatea aerului cât și imaginea orașului într-un mod iremediabil, știindu-se faptul că este nevoie de zeci de ani ca un arbore să poată crește și să se poată ajunge la maturitate,  Pentru a fi în concordanță cu alte orașe din Europa, și în Târgu Mureș copacii se vor tăia in viitor doar ca ultimă soluție. Toaletarea adecvată a copacilor este la fel de importantă pentru imaginea orașului ca și pentru confortul locuitorilor. Temporar vom implementa un ”Moratoriu de tăieri” și vom autoriza  tăierea  controlată doar pentru arborii care reprezintă un pericol pentru trecători sau locuitorii acelei zone. De asemenea, vom elabora un ghid nou de îngrijire a masei lemnoase intracomunitare.

Platoul Cornești

Platoul Cornești este unul dintre zonele preferate ale târgumureșenilor fiind în prezent singurul loc de recreație în natură. Pădurea din jur are statut de arie naturală protejată și un rol esențial atât in ce privește calitatea aerului cât si pentru protejarea speciilor de păsări ce își găsesc refugiul acolo. Dezvoltarea Platoului Cornești trebuie realizată doar cu respectare valorii de arie protejate și evitând scăderea suprafeței împădurite. Pentru perioada imediat următoare, autoritatea locală își va asuma un rol în administrarea acestei arii protejate, asigurându-se astfel ca zona Platoului Cornești să rămână una dintre cele mai interesante si atractive locuri de recreație, păstrând totodată caracterul specific.

Curățenie

 • Se va face curățenie pe străzi, în parcuri iar locurile de joacă vor fi zilnic dezinfectate.
 • Vom interzice fumatul la mai puțin de 5 metri de locurile special amenajate pentru copii.
 • Vom interzice accesul câinilor în parcurile de joacă speciale pentru copii însă vom crea zone bine delimitate pentru ei.
 • Proprietari de câini care nu vor face curat în urma animalului vor fi amendați.
 • Semestrial, vom asigura posibilitatea târgumureșenilor să poată scăpa de deșeurile provenite din lucrări de construcții sau de reabilitare a clădirilor într-un mod organizat.
 • Împreună cu Garda de Mediu și Poliția Locală vom desființa rampele ilegale de gunoaie și vom institui amenzi mari pentru cei care continua practica.
 • Vom asigura condițiile colectării selective a deșeurilor, ceea va duce la o scădere cu 30% a cheltuielilor de transport și depozitare a  acestora.
 • În loc să creștem profitul unor firme private, vom considera nivelul de satisfacție a târgumureșenilor ca fiind un indicatorul real de succes al acțiunii privind colectarea selectivă a deșeurilor.
 • Vom moderniza toaletele publice existente în centrul orașului și în Parcul Municipal și vom amplasa toalete mobile în apropierea parcurilor de joacă.

Vom extinde infrastructura pentru animalele de companie, mai ales cea în  beneficiul câinilor

 • Considerăm o valoare în plus creșterea unui câine, având un efect pozitiv atât asupra calității vieții  proprietarilor, cât și asupra dezvoltării emoționale și echilibrate a copiilor. Din acest motiv, în toate cartierele vom înființa parcuri amenajate special pentru câini. Împreună cu Direcția de Apă și Primăria Sângeorgiu de Mureș vom amenaja un spațiu destinat plimbatului câinilor între bacul de pe râul Mureș și cei șapte plopi.
 • Împreună cu Poliția Locală vom verifica lucrările de întreținere a acestor spații, existența coșurilor de gunoi și golirea lor regulată.

Pavajul să fie o alternativă la asfalt, nu la zonele verzi

Zonele verzi naturale sunt esențiale într-un oraș și nu pot fi înlocuite sau distruse, mai ales având în vedere suprafețele limitate ale acestora.

Nici măcar cu argumente arhitecturale sau de ordin estetic nu pot fi justificate dispariția copacilor din centrul Municipiului și a scăderii suprafețelor de spații verzi din centru orașului. Din acest motiv vom demara un Program Verde pe tot teritoriul orașului împreună cu asociațiile de locatari pentru identificarea tuturor suprafețelor, care vor fi redate naturii.

Surse orășenești de apă

 • Târgu Mureș se află într-o situația norocoasă față de alte orașe prin cele 9 izvoare, dintre care 4 au apa potabilă existente. Din surse financiare proprii și prin accesarea finanțărilor europene vom porni un program de revitalizare ce va avea ca obiectiv conservarea și protecția acestor izvoare.
 • Vom amplasa fântâni cu apă potabilă pentru public în cele mai aglomerate zone ale orașului.
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/02/triangle-blue.png