Să ne cunoaștem

Cu o familie mare, ca tată a șase copii, unul dintre obiectivele mele cele mai importante este ca urmașii noștri să aibă un viitor aici acasă, în orașul nostru.

Soós Zoltán
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/02/triangle-gry.png

Alătură-te nouă.Schimbarea nu se mai poate amâna!

De aceea am acceptat să candidez pentru funcția de primar.
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2019/12/marosvasarhely.jpg

Începuturile

M-am născut și am crescut la Târgu-Mureș. Mi-am petrecut copilăria în cartierul Dâmbu Pietros. În ciclul primar am fost elevul Școlii Generale nr. 17, în ciclul gimnazial am studiat arte plastice la Liceul de Artă, apoi am absolvit Liceul Teoretic Bolyai Farkas. Frumoșii ani de studenție i-am trăit în Cluj-Napoca. Am studiat Istoria la Universitatea Babeș-Bolyai, specializându-mă în arheologie. Am urmat masteratul și școala doctorală în cadrul Universității Central Europene CEU, și după cinci ani de studii și muncă în străinătate, m-am întors acasă în orașul meu drag, Târgu-Mureș.
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/07/torony.jpg

Moștenirea

Chiar dacă acum sunt capul unei mari familii, eu am crescut într-o familie obișnuită. Mama mea, de profesie tehnician mecanic, și-a câștigat pâinea devenid contabilă. Ea a fost sufletul familiei, s-a ocupat de toate. Tatăl meu a fost, deasemenea, tehnician și mai târziu a lucrat ca topograf. Fratele meu și cu mine l-am ajutat mult, noi eram curierii. Poate că de aici vine interesul meu pentru clădiri, dragostea și respectul pentru patrimoniul nostru construit. Un rol important în educația noastră l-a avut bunicul, care a fost un veritabil om al comunității. A fost directorul fabricii de zahăr și viceprimar al orașului. El a fost cel care mi-a inoculat patriotismul local. Datorită acestui fapt, am simțit întotdeauna că vreau să-mi fructific cunoștințele și experiența la mine acasă. Locul meu este aici, și vreau să fac totul pentru Târgu-Mureș.
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2019/12/aktivitas.jpg

Experienţa

Lucrez de 20 de ani la Muzeul Județean Mureș, iar din 2006 sunt conducătorul instituției. Arheologia și protecția monumentelor sunt pasiunea mea. Munca mea depusă pentru protejarea patrimoniului intelectual și construit al regiunii a fost apreciată și în străinătate, în 2015 am primit Premiul Pro Cultura Hungarica.

Am fost consilier în Consiliul Local al orașului. În această perioadă au fost luate multe hotărâri bune. Spre exemplu, mult așteptatul – de 20 de ani – proiect de fezabilitate pentru piste de biciclete. A existat atât un plan cât și un cadru financiar pentru realizarea acestui lucru. Inițial pe tronsonul dintre Centru și Weekend, dar, ca multe alte hotărâri, nici aceasta nu a fost pusă în aplicare de către primarul Florea. Tot atunci am votat și am primit, de asemenea, o finanțare pentru modernizarea transportului public, respectiv a existat un cadru financiar pentru achiziționarea a 100 de autobuze noi. Cu toate acestea, realizarea acestui proiect a căzut, conducerea orașului a cumpărat în cele din urmă doar 20 de autobuze. Au fost luate multe alte decizii bune pentru oraș dar care nu s-au realizat niciodată. Pentru că nu e suficient să se voteze de către Consiliul Municipal. Avem nevoie de un lider care privește orașul ca pe o prioritate și Consiliul ca pe un partener.

https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2019/12/nagycsalad-sooszoli.jpg

Familia

La 44 de ani și fiind tată a șase copii, unul dintre obiectivele mele principale este ca urmașii noștri să aibă un viitor și aici acasă, în orașul nostru. Aș vrea să știu că nu tânjesc să plece de aici și că le este dor de casă dacă sunt plecați undeva. Toți părinții își doresc, ca după terminarea studiilor și experiența străinătății, copiii lor să se întoarcă acasă, să trăiască, să muncească aici să-și întemeieze o familie. Să construiască o comunitate.
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2019/12/forgatag.jpg

Identitatea

Una dintre cele mai mari teme pentru Târgu-Mureș este să aibă, cu adevărat, o viziune. Trebui să fie un loc unde este bine să trăiești, unde poți simți că există oameni buni, care pot și vor să conlucreze pentru oraș.

Cred că prin Vâltoarea Târgu-Mureșeană am semănat germenii acestui concept, motiv pentru care mă bucur să am și eu o responsabilitate în organizarea celui mai important eveniment de forjare a comunității, un eveniment care ne unește și contribuie la consolidarea identității și la cunoașterea reciprocă.

https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2019/12/soos-muzeum.jpg

Forța

Prin această forță se poate construi. Cred în Târgu-Mureș, în puterea orașului și a comunității. Am convingerea că această comunitate are credința și puterea ca împreună să revenim la perioada strălucită ca în vremurile lui Bernády și Dandea. Să nu trăim în trecut, ci în prezent. Viitorul să fie motorul nostru! Eu cred că unindu-ne forțele vom câștiga și vom face iar din Târgu-Mureș un oraș competitiv!
https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/02/triangle-blue.png