Program

Sa fie ordineModernizăm transportul în comun

https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/07/24-elektrobusz-1280x854.jpg

Cel mai important aspect în reorganizarea transportului public, este de a identifica factorii de eficientă ecologica, cost și rapiditate în același timp, pentru ca un cetățean să se poată deplasa cu ușurință între cele mai îndepărtate două puncte din oraș. Planul de mobilitate urbană privind reorganizarea transportului public din Târgu Mureș îl vom aplica ținând cont de aceste caracteristici.

Vom pune în funcțiune autobuze noi

Conform unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și câștigat deja de Primărie, vom putea achiziționa autobuze noi, ecologice și cu un grad de confort ridicat. Până la sfârșitul anului 2022 vom avea 47 de autobuze electrice ce vor veni  printr-un proiect european aflat în derulare, 41 de autobuze diesel cumpărate din bugetul propriu și 38 de autobuze hibrid  cu finanțare europeană.

Vom înființa stații de autobuz moderne

Toate stațiile aferente transportului in comun, vor trece printr-un proces de modernizare și reabilitare. Vor fi amplasate paviloane cu acoperiș verde, cu un design modern ce vor proteja călătorii cât timp așteaptă sosirea autobuzelor. Acestea se vor încadra perfect din punct de vedere estetic în imaginea de ansamblu a orașului având ca principală utilitate protecția împotriva intemperiilor și secundar îmbunătățirea calității aerului din Târgu Mureș.

Vom înființa benzi separate pentru autobuze

În funcție de posibilitățile existente în infrastructura orașului, vom înființa benzi suplimentare pentru circulația autobuzelor pe strada Gheorghe Doja, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, respectiv pe strada 22 Decembrie 1989, strada Pandurilor, podul Mureș și str. Călărașilor. Aici vor putea circula mijloacele de transport în comun, autobuzele școlare, taxiurile, bicicletele și motocicletele.

Vom introduce biletul digital

Treptat vom renunța la practica arhaică a cumpărării unui bilet din autobuz. Vom introduce biletul digital ce va putea fi achiziționat rapid și simplu prin trimiterea unui SMS către un număr dedicat sau printr-o  aplicație. În paralel vom extinde și plata abonamentelor pentru  transport prin această procedură.

În stațiile de autobuz vom amplasa automate de bilete.

Vom realiza un program de transport punctual care va putea fi urmărit live

Vom dota autobuzele cu sisteme tip GPS, astfel toți cei care așteaptă autobuzul în stații să poată urmări pe un ecran traseul acestuia și să poată estima cu acuratețe timpul necesar până când autobuzul ar putea ajunge in stație.

Vom extinde aria de transport pe tot teritoriul Zonei Metropolitane

Împreună cu Primarii comunelor și orașelor învecinate și cu reprezentanții Consiliul Județean Mureș  vom crea cadrul legal, și condițiile prin care cetățenii, prin achiziționarea Abonamentului Metropolitan pentru transportul suburban, vor putea călători din Sângeorgiu de Mureș până în Corunca sau din Târgu Mureș până la Aeroportul Transilvania din Vidrasău.

Vom realiza un studiu de impact pentru conectarea transportul feroviar la transportul public

  • Deși Planul de Mobilitate Urbană Durabilă conține posibilitatea utilizării căii ferate care traversează orașul și pentru transport public local, în ultimele decenii nu s-a făcut nimic în acest sens. Vom realiza un studiu privind condițiile și criteriile care trebuie îndeplinite pentru ca firma de transport public din Târgu Mureș să pornească trasee noi pe porțiunea de cale ferată care traversează Zona Metropolitană.
  • Comisia Europeană a declarat anul 2021 ca fiind Anul European al Căilor Ferate promovând  transportul feroviar ca modul de transport durabil, inovator și sigur prin excelență. În perioada 2021-2027 este posibil să crească numărul investițiilor feroviare care vor fi finanțate de către Uniunea Europeană. Împreună cu reprezentanții autorităților locale din  Zona Metropolitană vom înainta un proiect pentru schema de finanțare privind extinderea transportului feroviar public pe infrastructura căilor ferate.

 

 

https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/02/triangle-blue.png