Program

Legyen rend!Városi közlekedés

parkolohaz

A városi mobilitás rendkívül összetett terület, ahol a problémákat nem lehet tűzoltással és alkalmi megoldásokkal kezelni. Elkerülhetetlen Marosvásárhely Fenntartható Mobilitási Tervének felülvizsgálata, majd annak megvalósítása. A cél egy tiszta, biztonságos és élhető város építése, amelyben autóval, autóbusszal, biciklivel és alternatív közlekedési eszközökkel egyaránt élvezetet nyújt a közlekedés.

Parkolóházakat építünk

Látványterv a Színház mögött építhető parkolóházról.

2022-ig egy, 2024-ig további legalább két parkolóház építését indítjuk el a belvárosban. A Nemzeti Színház háta mögötti parkolóban mintegy 500, a Maros Mall bevásárlóközpont melletti területen 400 személygépkocsi befogadására lesznek alkalmasak. A belváros mellett a lakónegyedi parkolás is azonnali megoldásért kiált. Ezért a Tudor, a Kövesdomb és a December 22 (November 7) negyedekben átmeneti jelleggel könnyűszerkezetes, könnyen összeszerelhető parkolóházakat létesítünk.

Rendezzük a Nagykórház parkolóját

A Nagykórház környékén lehetetlen parkolni. A probléma elsősorban egy telekvitából adódik a Maros Megyei Tanács és Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala között. A Megyei Tanáccsal közösen lezárjuk az évek óta zajló vitát, és azonnali hatállyal megkezdjük a terület rendezését.

Kerékpáros közlekedés

A városi biciklizés jelenleg életveszélyes tevékenységnek minősül Marosvásárhelyen. Már most is kimutatható, hogy a lakosság részéről reális az igény a biciklis infrastruktúra fejlesztésére, valamint jelentősnek mondható azok száma, akik előszeretettel használnák ezt a közlekedési formát, ha az biztonságos volna. A város kerékpáros útvonalainak megépítését úgy ütemezzük, hogy azok az autósforgalom által leginkább terhelt útvonalakra jelentsenek alternatívát, és az iskolák, sportlétesítmények, valamint a főtér egymással összeérő kerékpárúton legyen megközelíthető.

Gyalogosok

A gyaloglás, séta az elmúlt 20 évben visszaszorult, mivel a járdákat leszűkítették, sok helyen két ember nem fér el egymás mellett. Gyakori az is, hogy babakocsival lehetetlen vagy körülményes A pontból B pontba eljutni, és sokan autóval mennek oda, ahol aztán babakocsival sétáltathatják a kisgyermeküket. A gyalogos közlekedés ösztönzése érdekében, ahol lehet, bővítjük a járdafelületet és megakadályozzuk, hogy a parkoló autók akadályozzák a gyalogosokat.

Fokozzuk a közlekedés biztonságát

Az elmúlt három évben 747 közúti baleset történt Marosvásárhelyen. Ezek közül 246 esetben gyalogost gázoltak el. A sebességkorlátozások fokozásával, a gyalogátkelőhelyek előtti rövid szakaszok megállásmentessé alakításával, az átjárók ésszerű elhelyezésével és éjszakai megvilágításával, okos jelzőlámpák üzembe helyezésével, figyelmeztető és fényvisszaverő jelzések alkalmazásával csökkentjük a balesetek kockázatát.

 

 

https://sooszoltan.ro/wp-content/uploads/2020/02/triangle-blue.png