Tudnivalók a szavazásról

A 2024-es év szuperválasztási évnek minősül, hiszen több alkalommal is urnák elé hívják a szavazópolgárokat. 2024. június 9-én európai parlamenti és önkormányzati képviselőket is választunk.

Annak érdekében, hogy Ön is a lehető legkönnyebben érvényesíthesse szavazati jogát, olvassa el az alábbi tájékoztatót:

Hol és mikor szavazhat?

Szavazni június 9-én reggel 7 és este 10 között lehet. A választópolgár a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat, a kijelölt szavazóhelyiségben vagy mozgóurnával.

Kik szavazhatnak?

A helyi önkormányzati választásokon szavazhat minden olyan román állampolgár, aki legalább 18 éves és bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye van Marosvásárhelyen, valamint minden olyan más EU-s állampolgár, aki tartózkodási engedéllyel és bejelentett román (marosvásárhelyi) lakcímmel rendelkezik.

Az EU-s állampolgárok, akik marosvásárhelyi tartózkodási engedéllyel és bejelentett lakcímmel rendelkeznek, speciális pótlistán szerepelnek.

Fontos megjegyezni, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri és helyi önkormányzati választásokra csak Marosvásárhelyen adhatják le voksukat az arra jogosultak – tehát nem szavazhat a marosvásárhelyi lakcímmel rendelkező polgár a marosvásárhelyi polgármesteri választásokon sem Bukarestben, sem Debrecenben, sem Lipcsében

Marosvásárhelyen a lakcím szerinti szavazókörzetekben adhatják le voksukat az arra jogosultak. Azokhoz, akik mozgóurnát igényeltek, a szavazókörzet „házhoz” viszi a szavazás lehetőségét.

A lakcím szerinti szavazókörzetben akkor szavazhatnak, amennyiben a lakcímet igazoló okirat kiállítási dátuma nem későbbi 2024. április 10-nél.

Ki szavazhat az Európai Parlamenti választásokon?

Minden olyan román állampolgár, aki a helyi önkormányzati választásokon Marosvásárhelyen voksol, szavazhat az Európai Parlamenti listákon is a romániai jelöltekre – beleértve a magyar összefogás listját, az RMDSZ-listát.

Fontos kiemelni, hogy azok a román vagy EU-s állampolgárok, akik Marosvásárhelyen tartózkodnak ugyan, de a marosvásárhelyi választásokon nem szavazhatnak (mert nincs marosvásárhelyi lakcímük), viszont Marosvásárhelyen leadhatják voksukat az EP-választásokra

Milyen irattal lehet szavazni?

Szavazni érvényes személyi igazolvánnyal (carte de identitate vagy buletin de identitate) vagy ideiglenes lakcímet igazoló okirattal (flotant-tal) lehet. Útlevéllel nem lehet szavazni.

Mire figyeljünk?

A szavazóhelyiségben 5 szavazólapot fog kapni:

  • a polgármesterjelöltek,
  • a megyei tanácselnök-jelöltek,
  • a helyi tanácsos jelöltek,
  • a megyei tanácsos jelöltek és
  • az európai parlamenti jelöltek szavazólapját.

Vigyázzon, hogy a felsoroltak közül minden lap legyen meg.

Vigyázzon, hogy a szavazólapon csak egy négyzetbe pecsételjen, ellenkező esetben érvénytelen lesz a szavazata. Keresse a 4. helyen Soós Zoltánt és pecsételjen a négyzeten belül.

Körzetkereső

Nézze meg hol fog szavazni! Kérjük, írjon be egy utcanevet, románul.